Въпреки че ГЕРБ получи най-много гласове, тя загуби контрола си

...
Въпреки че ГЕРБ получи най-много гласове, тя загуби контрола си
Коментари Харесай

Увяхването на ГЕРБ

Въпреки че ГЕРБ получи най-вече гласове, тя загуби контрола си върху локалната власт в доста региони. Това в допълнение нарушава симбиозата сред централна и локална власт, която беше основата на триумфа на партията. Вероятно затова Борисов желае предоговаряне на сегашната коалиция и повече присъединяване на ГЕРБ в държавното управление.
Един от доста любопитните парадокси на локалните избори беше, че минаха при супернисък интерес от страна на хората, само че в това време донесоха доста основна смяна. Нещо повече - резултатите от гласуването задвижиха верига от събития, които ще провокират осезаеми резултати през идващите месеци:

Въпреки че ГЕРБ получи най-вече гласове, тя загуби монопола си върху локалната власт в доста региони - освен кметове, само че и болшинства в общински препоръки. Това заплашва самата структура на партията, която разчита на симбиозата сред централна власт (която обезпечава финансиране) и локална (която с парите обезпечава гласове за всички избори). След като Борисов загуби централната власт, в този момент се следи пропукване и в локалната. ГЕРБ наподобява, че увяхва. ПП-ДБ завоюваха (макар и трудно) София дружно с други регионални центрове като Варна, Пазарджик и Благоевград, само че очевидно изгубиха доста гласове спрямо предходни избори. Всички предни заключения водят към един - нито една партия сега няма полза от нови парламентарни избори, т.е. обединението и държавното управление ще оцелеят. Бойко Борисов обаче ще се опита да предоговори формата на изпълнителната власт, както и по-директно присъединяване на ГЕРБ в изпълнителната власт, най-малко на равнище зам. -министри. Следващите дни и седмици напрежението в политическия живот ще се образува сред желанието обединението да се резервира, само че да се преформулира. Сравнителният триумф на лявата кандидатка в София Ваня Григорова (достигане до втори тур в тогавашната " синя София " и доста непосредствен резултат до този на победителя) сътвори към нея политическа гравитация и напрежение с лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Дори оставката на формалния водач на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ може отчасти да се изясни с локалните избори и по-скоро с напрежението към тях в обособени локални организации на придвижването.

В идващите страници ще видите разказани и обяснени по-подробно най-важните заключения и последици от локалните избори, които ще дефинират историята на идващите месеци:
Реклама Може ли да се каже, че някой завоюва локалните избори?
Формалният отговор е още веднъж ГЕРБ, измерено в брой кметове и общински съветници. Но този резултат не се възприема като пълноценна победа поради загубата на кметските постове в столицата и Варна, които до момента се смятаха за замъци на ГЕРБ, както и в другите регионални градове като Благоевград, Пазарджик, Ловеч, Шумен и Кюстендил.

Въпреки че на вота ПП-ДБ затвърдиха позицията си на втора политическа мощ в народен мащаб, в прочут смисъл те също завоюваха. За пръв път обединяването стъпва съществено посредством кметове в основни градове като София, Варна, Пазарджик и Благоевград, а в други ще има по-голям брой общински съветници, с които ще може да взе участие в болшинства в общинските препоръки. Но и при ПП-.ДБ този триумф не буди задоволство, тъй като има регионални градове, в които постигнатите резултати са незадоволителни по разнообразни аргументи - най-много поради вътрешни напрежения в обединението около номинациите за кметове и общински съветници. Христоматиен е образецът с Бургас, където обединяването взе участие с двама претенденти за кмет и две листи за общински съветници. Другият образец е Стара Загора, където ПП-ДБ завоюваха едвам 3000 гласа и са четвърта политическа мощ в локалния общински съвет дружно с Българска социалистическа партия. Загубата на Пловдив също наподобява мъчителна поради това, че ГЕРБ на практика се беше отказал от борба.

На този декор Българска социалистическа партия има в действителност усилва поддръжката си с към 50 000 спрямо предходните локални избори. Социалистите ще управляват четири регионални центъра (както и преди, само че този път съсредоточени в Североизточна България), а сумарно кметовете, издигнати или подкрепени от тях, са над 70. През 2019 година бяха с 20 по-малко.
Реклама Кой ще е най-големият резултат от тях
Данните от изборите демонстрират електорално " увяхване " на ГЕРБ, която губи и болшинството си в общинските препоръки в градовете, а оттова - и цялостния контрола върху техните запаси. С бюджетите на общините точно ГЕРБ съумяха да изградят клиентелистката си мрежа в страната, която на собствен ред им осигуряваше на изборите властта в продължение на три мандата. (Вижте на стр. 14.)

На този декор огромната изненада пристигна от Българска социалистическа партия в София. Макар и издигната в спор с централното управление от структурата в столицата - кандидат-кметицата Ваня Григорова не просто стигна до балотаж, измествайки претендента на ГЕРБ Антон Хекимян, а приключи на фотофиниш с определения за кмет Васил Терзиев. Така опозицията на Нинова се снабди с нова " вяра ", която да ѝ опълчи. По всичко проличава обаче, че Ваня Григорова на този стадий няма упоритости към Българска социалистическа партия, а по-скоро се стреми към нов, ляв популистки план. (Повече на стр. 16.)
Защо Борисов беше толкоз сърдит в нощта на втория тур
На тези избори Борисов осъзна и съществуването на нов тип конкуренция, по-опасна за политическото здраве на партията му. Отиването на балотаж в София на Ваня Григорова и резултатът, който реализира на кметския избор, сподели, че ГЕРБ стартира да губи на личното си поле. Левият популизъм на Григорова с нападателен обществен заряд, наподобява, е станал по-привлекателен от центристкия популизъм на Борисов, който му даваше опция сходно на хамелеон да приема всевъзможни политически окраски съгласно случая. Появата на Григорова на сцената и упованието за нов политически план, обвързван с нея, слага водача на ГЕРБ в некомфортната позиция да избере по-ясно политическо лице. Сегашното може да го направи непотребен, както се случи с балотажа в София.

Моделът ГЕРБ беше учреден на симбиозата централна - локална власт. Накратко казано, Борисов и финансовият му министър имаха няколко канала, по които да раздават пари на правилните си клики по места. Единият бяха еврофондовете. Другият бяха държавните пари, които се даваха " на автограф " на тези кметове, които слушат. Те от своя страна знаеха до кого би трябвало да стигнат тези пари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР