Въпреки че Федералния резерв посочи, че политиката му на изкупуване

...
Въпреки че Федералния резерв посочи, че политиката му на изкупуване
Коментари Харесай

Bank of America: Количествените улеснения на Фед са опасни за икономиката

Въпреки че Федералния запас уточни, че политиката му на изкупуване на съкровищни бонове на стойност 60 милиарда $ месечно " не е количествено облекчение ", съгласно Bank of America дейностите на централната банка на процедура са тъкмо това, съобщи Zero Hedge. " Те значително наподобяват количествените удобства ", написа лихвеният пълководец на банката Ралф Аксел.

Според ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл, количествените удобства извършват две цели: подкрепят дълготрайните цени на скъпите бумаги и улесняват изискванията за финансиране. " Програмата за изкупуване на съкровищни бонове извършва и двете от тях, по тази причина е сходна на количествените удобства ", показват от Bank of America.

Според финансовата институция опитът на централната банка да подведе пазарите води до продължение на " улеснението " и улеснение на ливъриджа. А до юни 2020 година Федералният запас може да се окаже собственик на съкровищни бонове за общо 500 милиарда $.

Аксел показва, че има два механизма, посредством които съкровищните бонове подкрепят дълготрайните цени на скъпите книги: те усилват паричните активите и депозитните отговорности в счетоводния баланс на банките и понижават риска за финансиране на ливъриджнати купувачи на финансови активи. А без значение по какъв начин Федералният запас закупи съкровищните бонове, счетоводният баланс на банките се усилва.

Със сигурност част от този нов баланс се употребява за закупуване на облигации или други сходни принадлежности. Търсенето от страна на банките изтласква вложителите, които в тази обстановка нормално се насочват към по-рискови активи, да вземем за пример акциите. Но в същото време посредством оказването на влияние върху балансите на банките, Аксел показва, че Федералният запас прави нещо невиждано.

" Чрез решението си да прави оценка динамично търсенето на банките за запаси и да намали риска от вакуум на репо пазарите, имаме вяра, че Федералният запас навлезе в нова територия на паричната политика, която излиза от двойния му мандат ", написа той. " Чрез осъществяването на политика на финансиране на краткосрочните пазари посредством салдото си, централната банка заобикаля най-важната спирачка пред прекомерно високия ливъридж: цената. "

Според Bank of America най-тревожната част от това увеличение на салдото на Федералния запас, което води и до растеж на балансите и на банките е, че регулаторът би трябвало да продължи да прави тази политика за дълъг интервал от време, с цел да подсигурява, че лихвите по репо заемите ще са ниски.

Но централната банка по никакъв метод не може да подсигурява, че репо пазарът ще е застрахован от сривове на банковото кредитиране. Макар репо покупко-продажбите да са изцяло обезпечени и нискорискови, " може да има обстановка, в която банките желаят да деливъриджнат бързо да вземем за пример по време на банкова суматоха или разпродажба в някоя част на пазара, породена от събития като тези през 2008 година ", показва Аксел.

Именно рисковата среда, към която, наподобява, стопанската система се е насочила, може да докара до отвращение комерсиалните банки да усилват репо кредитирането си. А изтеглянето им от пазара за задоволително дълъг интервал от време може да докара до деливъриджа на другояче здрави институции, тъкмо каквото се случи и през 2008 година, показват от Zero Hedge.

" Изглежда, че режимът на изобилни запаси на Федералния запас може да донесе нова доза опасности на пазара, като поддържа условия на финансиране, които могат да доведат до късо съединяване и неспособност да се оценят търсенето и предлагането на ливъридж в изискванията на растеж на цените на активите ", написа Аксел. Казано по-малко механически, в действителност Федералният запас усилва систематичния финансов риск като прави репо сдеклите по-уязвими на пазарните цикли. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР