Въпреки че е предложение, което не е прието, ние се

...
Въпреки че е предложение, което не е прието, ние се
Коментари Харесай

Дончев: Надявам се още тази есен да представим плана си пред ЕК

„ Въпреки че е предложение, което не е признато, ние се готвим. Срокът за подаване на стратегиите, които би трябвало да разработят държавите-членки е април идната година, само че ние не мислим да чакаме до април. Ще се работи цяло лято “. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, който разяснява проекта на Европейската комисия(ЕК) за превъзмогване на рецесията поради ковид.
Председателят Урсула фон дер Лайен към този момент предложи основаването на нов инструмент за възобновяване на страните от съюза, наименуван „ Следващо потомство Европейски Съюз “ в размер на 750 милиарда евро.
„ Надявам се още през есента на тази година да сме в положение да представим проекта си на Европейската комисия, който ще ни обезпечи достъп до към 12,8 милиарда евро финансиране, от които 9,7 милиарда безплатно, оптимално бързо. Парите незабавно би трябвало да отидат при тези, които имат потребност от тях. Тук времето е първокачествен фактор “, изясни Дончев.
Според него средствата, с изключение на за подкрепяне, би трябвало да бъдат потребление още и за развиване, като „ оптимално бързо и даже нападателно “ бъде обезпечена помощ на всички, които „ имат късмет да порастват и да се развият “.
„ За това в предложенията на комисията специфични акценти са дигитализацията, нововъведенията и високите технологии. Тук приказваме на един език, нашето виждане също е такова “, счита вицепремиерът.
Томислав Дончев акцентира, че проектът за икономическа промяна на страната продължава да бъде в ход, като за образец даде някои от съответните стъпки, осъществени сега, измежду които предлагането за Закон за индустриалните зони, смяна на политиката в областта на нововъведенията и други.
Той напомни, че до този миг страната ни не е получавала нови средства от Европейската комисия за справяне с COVID-кризата, а е трансформирала част от стратегиите, с което си е осигурила средства, употребявани за спомагателни хонорари на медицински експерти, маски, съоръжение, както и за финансиране на част от социално-икономическите ограничения.
Вижте още:
Дончев: До дни ще внеса в Народно събрание проектозакон за индустриалните зони
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР