Въпреки че част от военните структури в страната не са

...
Въпреки че част от военните структури в страната не са
Коментари Харесай

Музикаутор вдигна мерника на военното министерство

Въпреки че част от военните структури в страната не са на директно послушание на министъра на защитата, те следва да уредят авторските права за употребяваната музика в границите на своите мероприятия. Това се споделя в писмо на министъра на отбраната Димитър Стоянов в отговор на питане от " Музикаутор " за подписване на контракти с уредниците на тези събития, в огромна част от които вземат участие военните духови оркестри, оповестяват от " Музикаутор ". 

В писмото се показва, че всички те са част от независими структури, само че би трябвало да изпълнят условията на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Това значи, че е належащо да получат самостоятелно позволение от всеки създател поотделно или от записана организация за ръководство на права. Изискването на закона важи и за местата, в които се организират мероприятия с музика, защото те носят солидарна отговорност с уредниците им.

" За нашата организация на създатели и композитори писмото от министъра на защитата е значима индикация за отговорностите по спазването на ЗАПСП. Но " Музикаутор " приема уреждането на авторските права за музиката освен като законово условие. То е значително за възприятието за правдивост и самопризнание към създателите, чиито творби са неизменима част от нашия живот “, разяснява изпълнителният шеф на " Музикаутор "  Иван Димитров.

От организацията допълват, че са изпратили писма до изпълнителната организация " Военни клубове и военно-почивно дело “, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специфичните интервенции, Националната гвардейска част и Националния боен университет " Васил Левски “. В кореспонденцията е представено писмото на министъра на защитата, в което категорично се показват отговорностите по ЗАПСП.

" Музикаутор "  очаква авторските права за музиката да бъдат уредени освен от военните структури, само че и от всички обществени администрации, включително - и от общините, за проведените от тях събития. Само по този метод властта може да покаже, че съблюдава и ще съблюдава върховенството на закона и съблюдава за неговото използване.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР