Въпреки че безалкохолната бира е доста популярна напитка, която се

...
Въпреки че безалкохолната бира е доста популярна напитка, която се
Коментари Харесай

Безалкохолна, но вредна: откриха много опасни бактерии в популярна напитка

Въпреки че безалкохолната бира е много известна напитка, която се употребява даже от хора, които не понасят алкохола, учените поучават да помислите деликатно, преди да изпиете още една чаша пенлива напитка. Ново изследване хвърли светлина върху връзката сред безалкохолната бира и развиването на нездравословни бактерии.

Традиционните безалкохолни бири имат присъщи антимикробни свойства, което ги прави по-малко податливи на хранителни патогени. Тези свойства включват наличие на етанол, горчиви хмелови киселини, високи равнища на киселинност и редица други фактори. В резултат на това случаите на хранително отравяне от бира са редки.

Изследванията демонстрират, че концентрации на етанол, вариращи от 3,5 до 5%, са ефикасни при инхибиране на растежа на множеството хранителни патогени, пише Medical News. Въпреки това, някои варианти бактерии могат да оцелеят в изцяло устойчива бира заради незадоволително изстудяване.

Поради възходящата известност на нискоалкохолната (под 2,5%) и безалкохолната бира (под 0,5%) съществува евентуален риск от увеличение на броя на патогенните микроорганизми. Голяма част от съществуващите проучвания се концентрират върху обичайните бири, оставяйки празнота в знанията за безалкохолните версии.

Целта на скорошно изследване беше да се дефинира по какъв начин концентрацията на етанол, температурата на предпазване и равнищата на киселинност въздействат върху растежа на бактерии като E. coli, Salmonella enterica и Listeria monocytogenes в ниско- и безалкохолна бира.

Резултатите демонстрират, че E. coli и S. enterica могат да оцелеят и в двете бири, без значение от температурата, равнището на рН и алкохолното наличие. L. monocytogenes се оказа по-малко резистентен. В безалкохолната бира микробната популация понижава при избрани стойности на pH, изключително при 4°C.

В бира със наличие 3,20% всички бактерии понижават при 4°C. Въпреки това, при 14°C, макар че E. coli и S. enterica понижават, равнищата остават ниски през целия 63-дневен интервал на проучване. Нивата на L. monocytogenes бяха под откриваемите граници през първите 10 дни.

Проучването заключава, че наличието на алкохол и температурата на предпазване са основни фактори за установяване на растежа на пренасяните с храни патогени. Безалкохолната бира показва по-висока накърнимост към микробен напредък спрямо нискоалкохолните си сътрудници. За потребителите, разбирането на евентуалните опасности и насоките за предпазване на тези питиета може да помогне да се подсигурява тяхната сигурност, споделиха създателите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР