Въпреки бързия напредък на технологията, все още сме далеч от

...
Въпреки бързия напредък на технологията, все още сме далеч от
Коментари Харесай

Основателят на DeepMind: AI на човешко ниво е като да скочим до Луната

Въпреки бързия прогрес на технологията, към момента сме надалеч от постигането на изкуствен интелект на човешко равнище, уверен е един от първите вложители в изследователската английска лаборатория DeepMind.

" Що се отнася до най-разпространения изкуствен интелект на OpenAI ChatGPT, това е все едно да кажем, че можем да скочим до Луната. Направихме огромен скок, само че към момента не сме там. ". Това съобщи в изявление за CNBC Хумаюн Шейк, вложител и създател на английския стартъп за изкуствен интелект DeepMind, който в този момент е благосъстоятелност на Гугъл.

Той разяснява, че комплицираните езикови модели (LLM), като тези, създадени от подкрепяната от Microsoft компания OpenAI, въпреки и впечатляващи, са на светлинни години от по този начин наречения неестествен общ разсъдък или AGI.

AGI постоянно е именуван " свещеният граал " на изкуствения разсъдък. Това е хипотетична система, способна да извърши всяка задача на същото равнище като човек.

" Това е в действителност методът, по който съпоставям AGI с всички огромни компании за езикови модели, които се появяват ", изяснява Шейк, който е и един от създателите на стартъпа за изкуствен интелект и блокчейн Fetch.ai.

" Езиковите модели са доста лимитирани. Начинът, по който в действителност ги карате да вършат избрани неща, е в напълно начален етап. ", добавя той.

Коментарът идва в миг, когато компанията майка на Гугъл - Alphabet, слива DeepMind с Гугъл Brain, част от изследователския отдел на американския интернет колос.

Гугъл се надпреварва с Microsoft и други софтуерни компании в региона на изкуствения разсъдък. Microsoft реализира големи триумфи с вложенията в OpenAI и с включването на LLM в браузъра Bing и други артикули, напомня CNBC.

По-рано тази седмица Демис Хасабис, създател на DeepMind, съобщи пред Wall Street Journal, че някаква форма на AGI може да бъде допустима " през идващите няколко години ".

Шейк съобщи, че изпитва " огромно почитание " към Хасабис и че предприемачът е " доста наясно с етичните проблеми пред AI ". " Едно от първите неща, които той постоянно е изтъквал, е по какъв начин да го направляваме? Как да сложим тази граница и да подсигуряваме, че AI няма да излезе отвън надзор? ", пита Шейк.

Гугъл закупи DeepMind за 500 млн. $ през 2014 година и се пробва да укрепи бизнеса си, като удвои AI технологиите в опит да отблъсне конкуренцията за търсене от страна на OpenAI. През март Гугъл пусна собствен  чатбот, различен на ChatGPT – Bard, добавя CNBC.

Огромният капацитет на AI се показва в способността му да генерира напълно ново наличие от задаване на основни думи на потребителите. Хората употребяват технологията, с цел да основават всичко - от лирика до причудливи изображения и кино филмови откъси, а децата я употребяват, с цел да си оказват помощ с домашните.

Експертите обаче показват сериозна угриженост по отношение на рисковете, свързани с усъвършенствания AI, като водещи софтуерни водачи, измежду които Илон Мъск и Стив Возняк, приканиха за шестмесечна възбрана за създаване на AI технологии от компанията OpenAI, добавя в умозаключение CNBC.

 

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР