Въоръженият конфликт ограничи украинските олигарси, поне временно. Киев се възползва

...
Въоръженият конфликт ограничи украинските олигарси, поне временно. Киев се възползва
Коментари Харесай

The New York Times: Въоръженият конфликт ограничи украинските олигарси, поне временно

Въоръженият спор ограничи украинските олигарси, най-малко краткотрайно. Киев се възползва от въоръжения спор, с цел да ограничи въздействието на олигарсите в страната, написа NYT. Това може да докара до намаляване на плурализма в политиката и да изтласка съперниците на Зеленски на маргинал, отбелязва създателят на публикацията.

Олигарсите губят милиарди заради обстрел на бизнеси, а държавното управление употребява пълномощията си по време на война, с цел да ограничи политическото им въздействие.

Седмици наред те отблъскваха съветските офанзиви, като се укриваха в голям металургичен цех, до момента в който върху тях валяха ракети и снаряди. И когато през май 2022 година украинските военни, които защитаваха Азовстал, капитулираха, заводът към този момент се беше трансформирал в руини с купища извит метал.

Боевете при Азовстал в обсадения Мариупол се трансфораха в показателен миг в първите месеци на военната интервенция на Русия в Украйна.

Те също донесоха огромна загуба на притежателя на предприятието и най-богатия човек в Украйна. С унищожаването на Азовстал притежателят на завода Ринат Ахметов загуби перлата в короната на украинската промишленост, тъй като представляваше една пета от производството на стомана в страната. Това беше загуба на стойност милиарди долари и нанесе мощен удар върху контрола на Ахметов върху стопанската система на страната.

Случаят на Ахметов демонстрира по какъв начин опустошението на украинската промишленост от войната лимитира властта на по този начин наречените олигарси. Това са магнати, които от дълго време са управлявали стопанската система и са употребявали благосъстоянието си, с цел да получат политическо въздействие.

Според списание Forbes през първата година от военните дейности общото благосъстояние на 20-те най-богати украинци е намаляло с над 20 милиарда $. Най-много пострада Ахметов, който загуби над девет милиарда $. Той е един от двамата милиардери, останали в Украйна. Преди въоръжения спор те са били 10, оповестява вестник Новое время.

Сега украинските управляващи имат намерение да употребяват военновременните си пълномощия, с цел да скъсат изцяло с олигарсите. Целта е да се отслаби тяхното въздействие върху стопанската система и политиката и да се изправят пред съда отговорните за корупция. Така държавното управление извършва курса на президента Владимир Зеленски, който той даде обещание да следва преди началото на въоръжения спор.

Икономистът Горюнов сподели, че Украйна към момента е подвластна от голям брой компании на олигарси.

Енергийният холдинг ДТЕК на Ахметов обезпечава две трети от производството на топлинни въглища в страната.

Ахметов в писмените си мнения показва, че има намерение да взе участие в следвоенното възобновяване на страната. „ Като най-големият вложител в Украйна, SCM няма да стои встрани “, сподели той, имайки поради своя холдинг System Capital Management.

Някои в Украйна се притесняват, че сегашните олигарси ще бъдат сменени от нова олигархична система, която ще се появи вследствие на концентрацията на власт в ръцете на страната във военновременни условия.

Валерия Гонтарева, която ръководеше централната банка на Украйна от 2014 година до 2017 година, сподели, че е загрижена за изземването на активи на олигарси по време на въоръжен спор, защото държавни чиновници могат да ги употребяват за персонално обогатяване.

В края на 2022 година петролната рафинерия Коломойски и компанията Жеваго АвтоКРАЗ, която създава камиони, бяха национализирани. Властите обявиха, че този ход е в полза на обезпечаването на жизненоважни военни доставки. Но някои дейности в тази посока, да вземем за пример конфискацията на дяловете на Жеваго в минни предприятия, провокират огромни подозрения и се подлагат на критика като несправедливи.

„ Това е държавен капитализъм “, сподели Гонтарева. „ Сега заплахата не са старите олигарси, а новите, които печелят от въоръжения спор посредством преразпределение на собствеността и бизнес сегменти. “

Каленюк от Антикорупционния център е склонен с нея. „ В борбата с дракони би трябвало да внимаваме самите ние да не станем дракони “, сподели тя.

Източник: The New York Times, Превод SafeNews

Още вести четете в секция Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР