Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) обстрелват с български боеприпаси населено

...
Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) обстрелват с български боеприпаси населено
Коментари Харесай

ТАСС: Украинската армия обстрелва етнически българи в Херсонска област с български снаряди

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) обстрелват с български муниции обитаемо място на етнически българи в град Альошки, Херсонска област. Това заяви за ТАСС ръководителят на Херсонския регионален клон на Общоруската социална организация на ветераните " Бойно приятелство " и народен представител от районния парламент Игор Телегин.

" Има 120-милиметрови минохвъргачки, които стрелят към Альошки. Там има регион, в който живеят българи. И този български снаряд удря български къщи ", сподели Телегин на кръгла маса, отдадена на доставките на оръжия от страните от НАТО за Украйна.

Фактът, че украинските въоръжени сили са употребявали снаряди българско произвеждане за обстрел на левия бряг на Днепър, беше доказан и от представителя на обособения доброволчески разследващ батальон " В. Ф. Маргелов " Алексей Бурлаков.

" По настоящи данни производител е България, цех " Арсенал ". Маркировката демонстрира, че това са 120-милиметрови осколочни снаряди. Дата на произвеждане - 2016 година ", посочи той по време на кръглата маса.

По време на изявлението си военният доброволец Алексей Живов назова геноцид избиването на етнически българи с оръжие, публично предоставено на украинските въоръжени сили от България. " Смело можем да кажем, че се прави геноцид. Геноцид, който българите правят по отношение на своите културни и етнически сънародници ", сподели Живов.

Боеприпаси за украинските въоръжени сили от България

По-рано представители на херсонските незаконни проруски бойци - членове на организацията " Херсонска опозиция " откриха в Херсон, следен от въоръжените сили на Украйна, сандъци с муниции с кодове и маркировки, указващи българско произвеждане.

През декември 2023 година Комисията по защита на българския парламент утвърди с болшинство предложение за спомагателна военна помощ на Украйна. Както заяви Българска телеграфна организация, украинските въоръжени сили ще бъдат снабдени с неизправни или ненужни за българската войска портативни зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети, напомня ТАСС.

През септември 2023 година българският парламент утвърди даването на Украйна на ракети 5В55Р за зенитно-ракетната система С-300 с недостатъци и муниции за 5,56 мм автоматизирано стрелково оръжие, от които българските военни не се нуждаеха.

Междувременно довечера ВСУ обстреляха три обитаеми места в Херсонска област, в Альошки е ранена жена, заяви регионалният шеф Владимир Салдо.

" Украинските бойци не престават терористичните офанзиви на левия бряг на Херсонска област. Днес, вследствие на офанзива против жилищен бранш в Альошки, беше ранена жена, родена през 1960 година Жилищна постройка беше разрушена във Велики Копани, само че няма жертви ", написа той в Telegram.

Салдо добави, че неактивно вечерно учебно заведение в Каховка е изгоряло заради обстрел.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР