Въоръжените сили на Тайван започват първите си военни учения за

Въоръжените сили на Тайван започват първите си военни учения за ...

Тайван започва военни учения.

Въоръжените сили на Тайван започват първите си военни учения за годината следващата седмица, съобщава South China Morning Post.

"Ще се извършва стрелба от въздух, море и суша", съобщава Десетия армейски корпус.

Сценарият включва разработване на действия за отблъскване на нашествие на условен враг в района на град Тайчунг. Според военни източници, маневрите ще включват хеликоптери AH-64E Apache с ракети Hellfire, ракетната пускова установка Lei Ting 2000, предназначена за поразяване на човешка сила и техника при отблъскване на десант, както и артилерия.

В същото време в Тайпе не свързват провеждането на текущите учения с последните изявления на президента на КНР Си Дзинпин.

На 2 януари ръководителят на китайската държава говори за започване на преговори между Пекин и Тайпе по въпроса за мирното обединение, като предложи Тайван да приеме формулата "една страна - две системи".

Този модел се прилага за Хонконг и Макао, които след преминаване към китайска юрисдикция получават специален административен статут и висока степен на автономия.

"Настоящите учения не са свързани с неотдавнашни изявления на Си Дзинпин и са планирани много преди това", съобщават въоръжените сили.

Китай губи контрол над Тайван след края на гражданската война през 1949 година. От 2008 до 2016 г., по време на управлението на партията Хоминдан, отношенията от двете страни на Тайванския проток се подобриха.

Отношенията се влошиха след завръщането на власт на Демократичната прогресивна партия, оглавявана от Цай Инг-уен през май 2016 г. Тя отрече курса на предишните власти към сближаване с КНР и отказа да признае принципа за "един Китай".

Коментирайки изявленията на Си Дзинпин, Цай отхвърли възможността за прилагане на формулата "една страна - две системи" и пътя на сближаване между двете страни. /news.bg

Източник: dnesplus.bg