Ванзейска конференция е съвещание на представители на министерствата и други

...
Ванзейска конференция е съвещание на представители на министерствата и други
Коментари Харесай

Нацистите провеждат Ванзейска конференция, на която изготвят план за ликвидирането на евреите

Ванзейска конференция е заседание на представители на министерствата и други властови структури на нацистка Германия, извършено в Берлин на 20 януари 1942 година край езерото Ванзее във вила Марлир. На тази конференция е признато решение за методите и способите за привеждане в ход на „ Окончателното решение на еврейския въпрос “ — стратегия за геноцид над еврейското население на Европа, за която понастоящем се употребява термина „ Холокост “.
Геноцидът над евреите стартира още преди Ванзейската конференция. След нахлуването на Германия в Съюз на съветските социалистически републики на окупираните територии са задействани специфични подразделения „ Айнзацгрупен “ (на немски: Einzatzgruppen), чиято основна задача е идентифицирането и изтребването на еврейското население. Тези подразделения са подчинени на Министерството по сигурността на Райха, ръководено от Райнхард Хайдрих. На 31 юли 1941 година Херман Гьоринг подписва заповед за назначението на Хайдрих за виновен за „ окончателното решение на еврейския въпрос “.
На 29 ноември 1941 година Хайдрих разпраща предложения за конференция, на която да бъдат разисквани най-ефективните и икономични пътища за решение на задачата по заличаване на милиони евреи в Европа. Сред поканените са ръководители на Секретен сътрудник, високопоставени членове на НСДАП и представители на разнообразни министерства в нацистка Германия. Първоначалната дата за осъществяване на конференцията е 9 декември 1941 година, само че е отсрочена за 20 януари 1942 година За място на конференцията Хайдрих избира уютната и живописна берлинска вила Марлир, намираща се на брега на езерото Ванзее. Гостите са поканени на закуска в 9:00 ч., а съвещанието е планувано за 12:00 ч.
В дневния ред на конференцията са залегнали голям брой въпроси, главно от механически темперамент, на които е трябвало да отговорят представителите на изпълнителната власт на Райха, а кардиналното решение на еврейския въпрос към този момент е било признато от Хитлер. Един от най-горещо дискутираните въпроси е бил казусът със смесените еврейско-арийски бракове — да се смятат ли за евреи хора, на които един от родителите е евреин а другият германец, и по какъв начин да се постъпва с тези които имат еврейска баба или дядо. Решение по този въпрос по този начин и не е признато и е отсрочено за някое от идващите съвещания.
Адолф Айхман, който води протокола на конференцията, оповестява на присъстващите, че в сходство с получената по-рано заповед на Хитлер, би трябвало да се пристъпи неотложно към изселване на евреите в Източна Европа (на територията на окупираната Полша, където след това са издигнати голям брой концлагери). В протокола не се приказва в прав текст за газови камери и крематориуми, а за „ каторжен труд, при който, да се надяваме, множеството ще измрат “, както и за това, че би трябвало да има оживели, доколкото те могат да се трансфорат в ядро за възобновление на евреите.
Стенографираният от Айхман протокол е преработван по-късно неведнъж от Мюлер и Хайдрих. Отпечатани са към 30 екземпляра, обозначени с гриф „ Държавна загадка “ и са изпратени на участниците в конференцията, или надлежно на техните работни места. Пред края на войната участниците в конференцията унищожават своите копия, само че едно въпреки всичко е открито през 1947 година в архива на Министерството на външните работи. Това е образец № 16, принадлежал на Мартин Лутер.
В протокола ясно са маркирани задачите на конференцията — създаването на явен проект за осъществяване на „ окончателното решение на еврейския въпрос “ и съгласуването на дейностите на другите ведомства. Главен отговорник за изпълняването на проекта е Химлер.
Хайдрих в резюме излага пред присъстващите основните „ постижения “ на нацистката расова политика досега. Сред тях са Нюрнбергските расови закони и принуждаването им към емигриране. Същевременно се отбелязва, че първичната политика за принуждаване на евреите да емигрират не оправдава очакванията. Главна причина е отводът на всички евентуални страни да одобряват еврейски бежанци и неналичието у бежанците на средства за емиграция. Освен това се отбелязва, че при започване на войната Химлер не разрешава еврейската емиграция, считайки я за рискова.
Предложено е ново решение на еврейския въпрос: „ Изселване на евреите на изток “ (кодово название на проекта за избиване на евреите в концлагери на територията на Полша). На вниманието на присъстващите е показан лист — статистическа оценка на еврейското население във всяка от европейските страни, всичко 11 милиона евреи. В този лист изключително внимание заслужава броя на евреите в Албания — 200 души. Това свидетелства за мащабите на замисленото „ окончателното решения на еврейския въпрос “, което би трябвало да засегне всички евреи — до последния. Нито един от тези 11 милиона не е трябвало да остане жив.
На 31 януари 1942 година Адолф Айхман изпраща срочни заповеди до командния състав на полицията, тайните служби за сигурност и ръководителите на СД, съдържащи подробни инструкции за подготовката за депортиране на евреите от Германия, Австрия и Чехия. От този миг стартира систематичният и подробно създаден геноцид.
Преди войната съществуващите концентрационни лагери са употребявани от нацистите за задържане на съперниците на режима. След като войната стартира, са издигнати голям брой нови концлагери. Само на територията на Полша нацистите основават 300 лагера извънредно за евреите. Концлагеристите са употребявани за каторжен труд в безчовечен условия, с цел да се употребява работната мощ на тези, които към момента могат да работят. Малко преди конференцията към този момент е издигнат и първият лагер на гибелта, предопределен главно за всеобщо, промишлено заличаване на хора, а след него са построени още пет лагера, всички те на територията на Полша.
Източник: Уикипедия


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Хроники  Ян Палах се самозапалва в Прага в символ на митинг против нашествието на Съюз на съветските социалистически републики в Чехословакия Ян Палах се самозапалва в Прага в символ на митинг против нашествието на Съюз на съветските социалистически републики в Чехословакия  Жана д`Арк е оповестена за светица в Рим Жана д`Арк е оповестена за светица в Рим  Загива Индже челник Загива Индже челник  Приета е Търновската конституция Приета е Търновската конституция  Стартира виртуалната енциклопедия Уикипедия Стартира виртуалната енциклопедия Уикипедия Интервю Още Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните две години
​Какви провокации стоят пред Община Търговище през само че...
Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл Марк Менсън: Всичко отминава и по този начин би трябвало да бъде коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Лошото време в Западна Европа умъртви 10 душ...
Броят на починалите вследствие на неприятното време (бури и урагани) в Западна Европа стигна към този момент 10 души, осведоми БГНЕС. ДПА оповестява, ч...
Прогноза за времето - 19 януари (петък) Св. преподобни Макарий Велики, Египетски Ден за натоварен парламентарен надзор 95 години от раждането на Ивайло Петров НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Вижте ужасяващо кацане на аероплан на лет...
Страхотно пилотско показване избави над 70 души на борда на дребен аероплан, кацащ на летището в Дюселдорф, Германия. На видеото, снима...
Откриха тяло на мъж наоколо до Нови Искъ... По-солиден мач и победа за Григор Димитров... Ядосаният Григор си скъса тениската по вре... Любовен хороскоп за уикенда НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Русия взе да се тревожи поради " преражда...
Москва е обезпокоена от обстоятелството, че в някои страни се следи " пълзяща " реабилитация на нацизма, съобщи съветският външен министър Сергей Л...
Българска социалистическа партия видя идеологизация на образованието, п... Предложение: Доброволната казарма да дава... Илюзията за политическа различност Седмицата в парадокси (15 - 19 януари)  www.expert.bg  Samsung започва всеобщо произвеждане на първата по рода си GDDR6 памет Samsung започва всеобщо произвеждане на...  Спад при продажбите на дребно във Англия Спад при продажбите на дребно във Велико...  CNN: Най-дългото платено майчинство в света е в България CNN: Най-дългото платено майчинство в св...  Полиция влезе в Медицинския университет в София по сигнал за корупция Полиция влезе в Медицинския университет...  www.iwoman.bg  Татяна Маркова: Здравословни ястия на един клик разстояние Татяна Маркова: Здравословни ястия на е...  Поли Генова с послание към Г-н Президент (видео) Поли Генова с послание към Г-н Президен...  Искаш принц, а не жаба? Дръж се като принцеса Искаш принц, а не жаба? Дръж се като при...  Най-големите нарциси измежду зодиите Най-големите нарциси измежду зодиите  http://www.sportlive.bg  ВИДЕО: Ван Перси се завърна в родния си клуб ВИДЕО: Ван Перси се завърна в родния си...  Приятел на Пеле отхвърли да е влизал в болница поради безсилие Приятел на Пеле отхвърли да е влизал в бол...  Най-посещаваните мачове в Европа са на Барселона, вижте къде е Реал Най-посещаваните мачове в Европа са на Б...  Домусчиев насочи особено обръщение към новия нападател Домусчиев насочи особено обръщение към... Интервю Още Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните две години
​Какви провокации стоят пред Община Търговище през само че...
Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл Марк Менсън: Всичко отминава и по този начин би трябвало да бъде Нови Най-четени Най-коментирани Нацистите организират Ванзейска конференция, на която изготвят проект за л... 22 0 Папата: Коренното население на Амазония в никакъв случай не е било толкоз запла... 125 0 Цветанов: Коалицията няма да се разпадне поради Истанбулската конвенци... 163 0 Новините: Най-важното за деня, 19

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР