Ваня Григорова, левият кандидат на БСП за България, прави невероятен

...
Ваня Григорова, левият кандидат на БСП за България, прави невероятен
Коментари Харесай

Левият пробив на Ваня в синя София. Как стана възможен?

Ваня Григорова, левият претендент на " Българска социалистическа партия за България ", прави необикновен пробив и най-вероятно ще отиде на балотаж в " синя София ".

И това при трима претенденти на десницата - Васил Терзиев от Политическа партия - Демократична България, Антон Хекимян от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и Вили Лилков от " Синя София ".

 

Как стана вероятен пробивът на Ваня?

Особено като се има поради ниската база, от която потегля досегашната синдикалистка - резултатът в столицата на Българска социалистическа партия на последните парламентарни избори е повече от непретенциозен - 35 000 гласа. 14 342 има " Левицата ", която също застана зад кандидатурата й. Общо - под 50 хиляди.

Към тази нежелана стартова позиция би трябвало да прибавим и обстоятелството, че водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова не застана до нея, в противен случай - що се отнася до Григорова посланията на партийната председателка бяха повече от объркващи. Зад Григорова няма мощна конструкция, сравнима с тази на ГЕРБ, да вземем за пример. Столичните червени организации са надалеч от това, което бяха преди 20 години, когато Стоян Александров едвам не стана кмет.

 

И макар всички това Ваня Григорова съумя да накара хората и медиите да приказват за ляв пробив в дясна София.

 

Често триумфът се дефинира по формулата - прецизен човек на точното място в точното време. Но напълно не е толкоз лесто да се пресметна този прецизен човек за даденото място.

 

Ваня Григорова обаче се оказа подобен човек за левицата.

Тя е достоверно ляв човек, разпознаваема, с необятно известна социална позиция. Знае се години обратно какви позиции е заемала. Освен това е хубава, енергична жена с магнетичен взор, а персоналната харизма е нещо доста значимо в политиката. С " ляв генезис " - в биографията ѝ написа, че е работила като чистачка в учебно заведение и във верига за бързо хранене, с цел да може да се устоя до момента в който следва.

Тя е самонаправил се човек, тръгнал от низините - същински ляв политик, образец, че с труд, неизменност и непримиримост всичко се реализира. Зад нея не надничат милиони, няма неразбираемо по какъв начин добити парцели, съмнителни другари, нито се е радвала на привилигировано детство.

 

Всичко това са плюсове за един претендент на левицата.

И не е чудно, че тя дърпа листата за общински съветници, получавайки по-голямо доверие от нея.

Клиповете й, посланията й в акцията също бяха адекванти - ориентирани към хората, от които търси поддръжка. Тя говореше на елементарните, работещи столичани, срещу олигархичния модел, само че не против съответни лица. А това е и поръчка за бъдещето й, каквито и да са окончателните резултати в столицата.

Григорова извърши със наличие клишето, че по време на акция един политик би трябвало да стисне хиляди ръце. Срещите й с гласоподаватели бяха основно в работническите квартали на столицата, а не в претенциозния и бляскав център.

 

Нищо такова  - за прецизен човек на точното място, не може да се каже за главните й съперници. И по тази причина не е чудно, че и Терзиев, и Хекимян се показват под равнището на листите си. В политическата процедура това е сигурен знак, че претендентът е погрешно селекциониран. Защото по план той би трябвало да дърпа листата.

 

Отдалече почналата, още от лятото, медийна акция на Васил Терзиев не съумя да елеминира основния му " недостатък " - тежкото Държавна сигурност минало на цялото му семейство. Колкото и рано да бе разгласен като кандидат-кмет, времето не стигна, с цел да оглади тези прекомерно остри за столичния десен гласоподавател ръбове. Столицата и различен път е гласувала за някогашни комунисти - не е никаква загадка, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов е подобен. Но той съумя да построи биография на опция на " комунистите " и по този начин съумя. Защото София е наричана " синя " не поради някакви надълбоко вкоренени у жителите й десни възгледи. А поради антикомузма и към момента неотишлото си схващане, че той е гаранция за проевропейски и атлантически курс.

Да, Терзиев е прекомерно млад, с цел да е бил болшевик. Но той няма никаква известна социална позиция, която да го дефинира изобщо като политик. Опитите му да приказва против Държавна сигурност единствено утежниха обстановката, тъй като българинът - все едно наследник или червен, не обича деца, които се отхвърлят от родителите си.

 

Ореолът му на съумял предприемач също се оказа непълен, с цел да го направи новият неоспорим победител на полето на политиката. Защото претенциите на Терзиев и силите зад него са тъкмо такива - той да въплъщава това ново, което ще пристигна на счита на " овехтелия и изтъркал се " ГЕРБ. Но за задачата Васил Терзиев трябваше да отвее конкуренцията две към едно още на първи тур, както го направиха в миналото Софиянски и Борисов. Нищо такова няма да се случи.

 

Още по-зле стоят нещата с кандидатурата на Антон Хекимян. И той е безусловно неавтентичен за партия ГЕРБ. За похлупак и акцията му беше неубедителна, жителите видяха единствено, че бързо учи наизуст и самоуверено декламира с блестящ взор. Но това е мощно незадоволително, с цел да убедиш даже единствено гласоподавателите на ГЕРБ да излязат и да те поддържат.

Нищо чудно, че гласоподавателите на ГЕРБ не са очаровани от Хекимян. Той им бе спуснат в последния миг, освен това никой в никакъв случай не беше чул от него да заема публично значими позиции. Активът на партия ГЕРБ надали е скъсал по три чифта обувки да обикаля София надлъж и нашир с него в акцията. Защото излъчването на Хекимян за кандидат-кмет този актив възприема като избор на съмнение към себе си.

 

И ето по този начин - с несъответствуващи кандидатури в комплицирано време в " синя София " стана вероятен пробивът на алената Ваня Григорова.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР