ВАНЯ АНГЕЛСКА ръководи вокална група Децата на Севлиево от нейното

...
ВАНЯ АНГЕЛСКА ръководи вокална група Децата на Севлиево от нейното
Коментари Харесай

ВАНЯ АНГЕЛСКА: Всяка награда ни е скъпа и е постигната с много труд

ВАНЯ АНГЕЛСКА управлява вокална група " Децата на Севлиево " от нейното основаване през 1996 година Тя е учредена към фондация " Изкуство и просвета - Севлиево ". В нея вземат участие деца от 5-6-годишна възраст до 18-19-годишни младежи. Има подготвителни групи и концертна групировка. В началото децата извършват детски песни, а след това се срещат с песни от българския фолклор, с хорови творби от български и непознати композитори. В репертоара на групата са включени възрожденски песни, църковно-славянски песнопения, български и непознати поп песни. През 2016 година Европейската фолклорна организация присъди на групировката Специалната европейска премия " Най-добра детска вокална група в Европа за последните 20 години ".

- Г-жо, Ангелска, спечелихте Специалната премия на Европейския хоров конкурс, който се състоя в Гърция. Разкажете за събитието. С какво се представихте?

- От 29 юни до 3 юли в град Карпениси, Гърция, се организира Европейският хоров конкурс " Антонио Вивалди ". Това бе 17-ото му издание. В състезанието участваха над 500 артисти от разнообразни страни от Европа и Африка. 22 детски, юношески, момичешки, женски и смесени хорове мериха сили и умения в извънредно мощна и оспорвана конкуренция. На концертната сцена в Конгресния център в Карпениси своето изкуство показаха доста елитни хорове, измежду които са младежкият Ра`анан, Израел; младежкият на Кейптаун, Южна Африка, който предишния месец имаше независим концерт в Карнеги хол в Ню Йорк; представителният детски хор на град Плоцк, Полша, с диригент проф. Брамска; хорът на девойките на Естонското национално радио, който има издадени 27 компактдиска; университетският студентски хор на Департамента за музика в Солун; младежкият хор на област Левадия, Гърция; детският хор на националното радио в Рига, Латвия; смесеният хор " Атина " към консерваторията в Атина. Международното хорово събитие беше намерено със особено написано музикално произведение " Завръщането на статуите от Партенона ". Хоровата творба е по антични текстове от Древногръцката митология и е дело на композитора Г. Маронитис. Съставена е от 12 оди, възхваляващи древногръцките богове, беше изпълнена от всички участващи хорове. На състезанието представихме мостри от българския песенен фолклор, църковно-славянски песнопения и хорови произведения от модерни композитори.

- Как пристигна поканата за присъединяване в състезанието? С кои други ваши изяви се гордеете?

- Изборът на вокална група " Децата на Севлиево " да взе участие в този мощен европейски хоров конкурс беше провокация към художествените благоприятни условия на състава, построяването на умения за многоглас и прочувствено показване на българския песенен фолклор, мостри от нашите хорови композитори-класици, произведения от модерни хорови композитори, както и църковно-славянски песнопения. " Децата на Севлиево " се показа по допустимо най-великолепния метод!

Групата всяка година показва своето изкуство на разнообразни интернационалните детски, юношески и фолклорни конгреси. От основаването си през 1996 година до през днешния ден " Децата на Севлиево " взе участие в доста интернационалните фестивали и състезания в Испания, Холандия, Англия, Франция, Германия, Италия, Турция, Русия, Сърбия, Чехия, Беларус, Словакия и други От тях артистите са завоювали редица първи места, златни медали, купи и специфични оценки.

- С какво тази премия ви е скъпа спрямо други триумфи? Какви са усещанията ви от форума?

- За 23 години от основаването й до момента през вокалната групировка са минали доста артисти. Те стартират музикалното си развиване още на 5-6-годишна възраст и излизат от " Децата на Севлиево ", когато завършат междинното си обучение на 18 години. Заедно преодоляваме провокациите от първите изяви пред аудитория, през страстите при завоюването на призови места от национални и интернационалните състезания. Всяка премия ни е скъпа и е реализирана с доста труд, извървяване на нелекия път на създаване на вокални и персонални качества. Уменията, свързани с извличане на вокална просвета, правилна интерпретация и артистичност непроменяемо водят до развиване и рационализиране на личностни качества като отговорност, екипност, дисциплинираност, диалогичност, чувство за общественост. Отличията ще останат като още един щрих в богатата креативна биография на " Децата на Севлиево ". За наша огромна наслада вокалната група бе удостоена в категория " Детски и юношески хорове " с трето място и бронзов орден. В категория " Фолклор " севлиевските славеи завоюваха второ място и сребърен орден. А със Специалната премия на интернационалното жури " Incredible a cappella performance " още веднъж бяха удостоени надарените девойки и момчета от " Децата на Севлиево ". При финалното награждаване на отличените хорове ръководителят на журито проф. Ксенакис се обърна към участниците във ВГ " Децата на Севлиево " с думите:

" В цялата ми професионална кариера рядко съм чувал толкоз чисти гласове, такава превъзходна естетика и толкоз прочувствено интерпретиране. Вие, г-жо Ангелска, сте основали неповторим музикален инструмент от детски и юношески гласове. Журито единомислещо присъжда Специалната премия на състезанието " Incredible a cappella performance " на вашите надарени артисти! Поздравления за високопрофесионалната ви работа! " В последния ден от интернационалното хорово събитие се състоя църковният концерт в гръцката ортодоксална черква " Рождество Богородично ", където с църковно-славянски песнопения участваха и " Децата на Севлиево ". След концерта в символ на признателност митрополитът на област Македония подари на севлиевските артисти осветена икона на " Св. Ана " да закриля и поддържа всички инициативи на вокалната група и техния началник.

- Има ли нови деца, които желаят да станат част от групировката, или, в противен случай - техният брой понижава от година на година?

- Всяка година към вокалната групировка има интерес както от най-малките деца, по този начин и от младежи. Радваме се и на поддръжка от техните родители, другари и съученици и сме доста признателни за това топло отношение и доверие.

- Какво ви следва до края на годината?

- Участниците във ВГ " Децата на Севлиево " излизат в заслужена почивка, само че единствено след два месеца още веднъж ще бъдем дружно на подготовките за новия креативен сезон. Очакват ни нови срещи с публиката, присъединяване във фолклорния конкурс " Златен славей ", фестивала " Семе българско " и др.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР