Външнополитическите активности на страната ни продължават да са сред водещите

...
Външнополитическите активности на страната ни продължават да са сред водещите
Коментари Харесай

Преглед на печата

Външнополитическите интензивности на страната ни не престават да са измежду водещите тематики на всекидневниците.

" Посещението на премиера Борисов в Украйна завърши през днешния ден с разкриване на паметна плоча на Димитър Пешев на едноименния площад в украинската столица, съобщи БНР. На церемонията в Деня на Киев министър председателят акцентира, че България е единствената страна, избавила всичките свои евреи... Площад в Киев носи името на Димитър Пешев по самодейност на Българското посолство. През март Киевската рада взе решението да увековечи името на индивидът, съдействал в най-голяма степен за спасяването на българските евреи.
С церемонията завърши визитата на българския министър председател Борисов в Украйна. Той се срещна с президента Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман... " - в. " Сега ".

" Киев уважи спасителя на българските евреи
" България е единствената страна, която е избавила всичките си евреи - над 50 000. С това ние демонстрираме на Украйна и на света какъв брой човечен и мощен е бил българският народ в едно мракобесно време, когато пази своите евреи ", съобщи министър-председателят Бойко Борисов. На церемонията в украинската столица участваха министър председателят на Украйна Володимир Гройсман, кметът на Киев Виталий Кличко, кметът на София Йорданка Фандъкова, дипломат Микола Балтажи и дипломат Красимир Минчев... " - в. " Труд ".

" В украинската столица Киев бяха публично открити площад и мемориална плоча на името на Димитър Пешев. Инициативата за кръщаването на площад в Киев на името на Димитър Пешев е на посолството на България в Украйна... Борисов описа, че бабата на премиера на Украйна Гройсман е оживяла по знамение през Втората международна война. " Всички са били разстреляни, тя се избавя, а в този момент внукът й е министър председател на Украйна ", изясни той и честити на присъстващите празника на града. " Днес почитаме паметта на изтъкнатия хуманистичен и политически деятел Димитър Пешев в сърцето на Украйна ", сподели министър председателят на Украйна Володимир Гройсман. " Днес честваме както Денят на Киев, по този начин и стореното от Димитър Пешев. Ментално, исторически и географски сме европейци, по тази причина желаеме и градът, и страната ни да станат европейски ", съобщи кметът на Киев Виталий Кличко. Той означи, че общата задача на Украйна и България е да се реализира европейския стандарт на живот. Мемориалът се намира в централната част на града наоколо до Ботаническата градина, Олимпийския стадион и Националния киевски университет " Тарас Шевченко ". Инициативата е на посолството на Република България в Украйна... " - в. " Стандарт ".

В. " Дневник " цитира енергийния министър Теменужка Петкова за визитата на премиера Борисов в Русия:
" Имаме стратегическо партньорство както във връзка с доставките на природен газ в България, по този начин и на електроенергетиката, на атомната енергетика. Така че нашата връзка и този подтик е даден доста от дълго време. Това, че е даден подтик, беше декларирано от президента Радев. Разбира се, всяка една сходна аудиенция, всеки един подобен мотив за контакт, за връзка е значим и всеки един подтик е добре пристигнал. Но аз дръзвам да настоявам, че подобен подтик имаме и той не е от през вчерашния ден и от през днешния ден. И резултатите от този подтик са налице през последните няколко години ", съобщи Петкова. По думите на енергийния министър се работи още от предходния управнически мандат на Борисов доста интензивно по построяването на газоразпределителен център на територията на България, за което има поддръжка и от Европейската комисия. Вариант е в този център източник да бъде и съветският природен газ. " Разбира се, наред с природния газ от каспийския район. Надяваме се напълно скоро да се сбъдне една наша фантазия и в надълбоко Черно море да бъдат открити находища на природен газ. Работим, несъмнено, и по и построяването на интерконектора със Сърбия, един извънредно значим план, и интерконектора с Румъния, който към този момент е реалност ", разяснява още Петкова. Според нея на идната среща сред премиера Борисов и Владимир Путин водеща тематика ще бъде енергетиката, като по думите й съветските сътрудници " имат ясна визия за условията на Европейската комисия " по отношение на енергийните планове... " - " Дневник ".

" Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева ще взе участие в Съвета " Външни работи ", който ще се състои на 28 май в Брюксел, оповестява Министерство на външните работи. Съветът ще разиска обстановката в Иран и съглашението за нуклеарната стратегия на страната в подтекста на последните развития след решението на Съединени американски щати да се отдръпват от него. Тези диалози са продължение на разискванията на водачите на Европейски Съюз в границите на неофициалната им среща в София на 16 май, на която те реализираха единомислещо единодушие, че Европейски Съюз няма да се откаже от съглашението, до момента в който Иран продължава напълно да се придържа към него, се показва в известието. Министрите ще обменят отзиви за резултатите от Срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани, която се състоя на 17 май в София. Те ще обсъдят настоящата конюнктура в Северна Корея и в Йемен, както и обстановката във Венецуела след президентските избори в страната от 20 май. На работен обяд първите дипломати на 28-те страни от Европейски Съюз ще дискутират последните развития на обстановката в линията Газа. Министрите ще обсъдят ситуацията в Демократична република Конго след заключенията на Съвета от 11 декември 2017 година и в подтекста на плануваните в края на годината избори в страната... " - в. " Дневник ".

" Предложеният нов механизъм за отбрана на бюджета на Европейски Съюз от финансови опасности, свързани със недостатъци в правораздаването, " към този момент провокира много несъгласия в Европейския парламент, ще провокира и доста такива в Съвета на Европейски Съюз. Аргументите в поддръжка на сходна концепция са ясни, само че същински значими се оказват причините срещу. Те са чисто на практика и политически ". Това съобщи в изявление за " Дневник " българският евродепутат Андрей Новаков (Европейска национална партия; ГЕРБ). През април той бе определен за основен договарящ по главния правилник за европейските структурни и капиталови фондове след 2020 година В началото на май Европейската комисия показа предлагането си за нов дълголетен бюджет на Европейски Съюз за интервала 2020-2027 година В предлагането има редица новости като прекъсване на еврофондовете за страни със едва правораздаване, понижаване на средствата за някои от обичайните политики на Европейски Съюз (кохезионна и селскостопанска) и повече средства за сигурност, защита и нововъведения. Комисията предлага финансирането на общата селскостопанска политика и на политиката на доближаване да се понижи умерено - и за двете политики с към 5%, - с цел да отразява новата действителност на съюз с 27 страни. " Нека да си представим, че този правилник влиза в действие от утрешния ден. Непосредствените му получатели са страни в Централна Европа, в някои от които назряват евроскептични настроения. Разпоредбите на регламента плануват прекъсване на европейско финансиране при дефицити в правилото на правовата страна. Тогава се случват три неща: укрепват се причините на антиевропейската изразителност на локално ниво; биват наказвани бенефициентите на кохезията - общини, бизнес, млади хора; антиевропейските настроения ще се отразят пагубно на резултата от европейските избори с съществени спечелили крайните популисти и евроскептици ", разяснява Новаков. По думите му би трябвало да се търси златната среда сред запазване полезностите и правилата на Съюза и отбягване на непоправими вреди. " Просто би трябвало да потърсим други способи. Що се отнася до България, не съществуват никакви опасности от попадането ни в обсега на регламента ", добавя още евродепутатът, имайки поради оферти принцип за пари против правда... " - в. " Дневник ".

Вестниците в понеделник отделят място и на тематиките, свързани с образованието.

" Т. Теодосиев: Ученик в 9-и клас би трябвало да е прочел 1000 книги Децата са все по-неграмотни и на това би трябвало да се противодейства. Това разгласи в предаването " Тази неделя " по Би Ти Ви известният учител по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев. За висок коефицент на просветеност е належащо един възпитаник в девети клас да е прочел най-малко 1000 книги от по 600 страници и да се е занимавал с точни науки, само че освен с математика, разгласи Теодосиев. Теодосий Теодосиев беше част от българската делегация при папата за 24 май. " Папата е извънредно непретенциозен и сдържан човек, има изключителна власт, само че не злоупотребява с нея. Стреми се да се върне към изворите на християнството - нещо доста значимо ", разяснява учителят. По думите му светът няма потребност от хиляди пъти заличаване, в което се надпреварват страните, а от веднъж избавление. Той се притеснява от това хората да не си провеждат един " Армагедон " сами. Теодосиев има щерка в първи клас - Йоанна, надява се тя с изключение на интелигентен да стане и рационален човек. " - в. " Сега ".

" Над половината българчета учат с видеоклипчета Младите не са спрели да четат, просто го вършат на електронните си устройства. Картинната информация се усвоява 60 хиляди пъти по-бързо и остава в съзнанието по-дълго Над 60% от учениците ни гледат видеоуроци и търсят материали в интернет, с цел да се приготвят за учебно заведение. В същото време 20% от родителите се доверяват на тези материали, а 44% даже са платили за онлайн пособия. Една четвърт от родителите считат, че видеоуроци и онлайн материали би трябвало да се употребяват и в класните стаи. Това демонстрира проучване на учебен портал от 2015 година, обхващащо 1442 български възпитаници и родители. Въпреки необятно публикуваното мнение, че технологиите отдалечават днешните деца от четенето и ученето, те не трябва изцяло да се жигосват. Когато става въпрос за разбиране на информация и асимилиране на някакво умеене, младите избират да изгледат видео със синтезирано поднесени данни или показани указания. В ютюб може да се откри клипче с инструкции за съвсем всяко едно деяние от всекидневието като да вземем за пример по какъв начин да си поправиш нещо у дома, да си разглобиш телефона, по какъв начин да рисуваш, да се целуваш. Тази наклонност се придвижва и в учебните заведения, най-много в чужбина, само че лека-полека и у нас и е причина учениците да реализират все по-добри резултати. Вече е потвърдено, че си има напълно научни аргументи за това. Мозъкът реагира на образното показване 60 хиляди пъти по-бързо, в сравнение с текста или всевъзможен различен тип образователен материал... В ютюб има клипчета с упътвания за всевъзможни дейности от всекидневието ни. Всъщност 90% от информацията, която мозъкът ни възприема по принцип, е образна. Клипчетата в ютюб са съвършен метод за насърчаване на съответно умеене, тъй като демонстрацията дава доста по-ясна визия какво би трябвало да се направи. Така нещата стават по-малко нереални... " - в. " 24 часа ".

" На 27 май с изпити по немски и по испански език стартира втората кандидатстудентска сесия за образователната 2018/2019 година на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Кандидатстудентският изпит по немски език е писмен с дълготрайност четири часа. Състои се от тест (А и Б), с които се ревизират лексическите и граматическите знания; текст за четене с разбиране; съчинение, обвързвано тематично с текста за четене с схващане (дължина 200-220 думи); превод от немски на български език (около 1500 знака). Конкурсният изпит по испански език се организира в границите на проучвания в междинното общообразователно учебно заведение лексико-граматичен материал, уголемен до дейното притежаване на към 8000 думи и изрази, което допуска спомагателни независими занимания и четене на истинска литература. Целта на изпита е да се ревизират езиковите познания и умения на кандидат-студентите. Изпитът се състои от следните детайли: схващане при четене, лексикални и граматични задания към текста за схващане, текст с пропуснати думи, граматични извършения и съчинение. Максималният брой точки е 100. Времетраенето на изпита е към 120 минути. " - в. " Стандарт ".

Добротворчеството също намира място на страниците на вестниците.

" Ученици събират пари, с които да бъде купена протеза за класната им, откакто тя изгубила единия си крайник при пътен случай. 37-годишната учителка Златка Анастасова била пометена от 19-годишен водач, до момента в който чакала да пресече на пешеходна пътека в София. За протезата са нужни 50 000 лева, а досега са събрани половината пари, заяви Нова тв. От същия клас е и момчето, което преди няколко дни бе блъснато на околовръстния път от различен водач, който избягал след случая. Заради кататстрофата той пропуща бала си и матурите. " Трудно е. Сякаш някой ни е урочасал. Ние ме първият й клас. Тя ни гледа като деца. Затова желаеме да помогнем за събирането на средствата за протезата ", описа един от учениците на Анастасова. " - в. " 24 часа ".

" Граждани се заеха сами да чистят кътчета край брега Доброволци почистиха през уикенда езерния плаж във варненския квартал " Аспарухово ", както и пространство под Аспаруховия мост. Районът е нечист от години. Кампанията протече под мотото " Чисто море, чиста храна, здрави деца, щастливи хора " и не бе проведена от институции, а напълно от жители, които желаят да живеят измежду по-добра витална среда. Местното районно кметство оказа помощ с транспортиране на отпадъците. Подготовката протече напълно в обществените мрежи. Макар че интерес към събитието обявиха доста повече хора, в сравнение с действително се стекоха да чистят, бе свършена много потребна работа. Пак през уикенда жители почистиха и устието на Камчия... " - в. " Сега ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР