Външният министър Теодора Генчовска закова премиера Кирил Петков. Той предложи

...
Външният министър Теодора Генчовска закова премиера Кирил Петков. Той предложи
Коментари Харесай

Генчовска закова Петков. Разкри белите му за Северна Македония

Външният министър Теодора Генчовска закова премиера Кирил Петков. Той предложи изцяло инспектиране на рамковата позиция за Република Северна Македония, заяви посланик № 1 по време на чуването й в Народното събрание.

Външно-политическият консултант на премиера Весела Чернева е предложила през април в писмо до Министерство на външните работи актуализация на Рамковата позиция на България във връзка с РСМ, която е в несъгласие с националния интерес! Актуализацията на позицията водела в действителност към събаряне на българското несъгласие над Северна Македония, изясни Генчовска. А депутатите одобриха думите й с отвращение.

Министър-председателят Кирил Петков изпрати предложение, което на процедура изцяло ревизира Рамковата позиция, призната от Народното събрание и държавното управление, само че тя е отхвърлена от Министерството на външните рабати. В договарянията има прогрес, само че има и проблеми, които остават открити за разрешаване. Един от тях е формулировката за по този начин наречения " македонски език в исторически и етнически проект “, изясни още Теодора Генчовска.

В писмото на Весела Чернева липсвала позицията ни за езика, а европейските гаранции за осъществяване на контракта за добросъседство ставали несъстоятелни. Министерството на външните работи е отхвърлило този документ като неправилен. Междувременно е регистрирана и нараснала интензивност в интернационален проект.

" Основният проблем от тази обстановка е, че до момента в който Министерство на външните работи се пробва да договаря, от другата страна се е основава усещане, че България може да се съгласи на по-малко, че Министерство на външните работи не е значимо и няма смисъл да се договаря с него, " сподели Генчовска.

В началото на май работата на Министерство на външните работи траяла и за малко време е регистриран прогрес: изцяло е отпаднало условието на Скопие включването на българите в Конституцията на Северна Македония да се случи едвам преди края на договарянията за участие. Запазила се е и българската позиция за езика, изясни още Генчовска.

" Откакто поех поста министър на външните работи, по време на първата ми среща с министъра на външните работи на РСМ, първото ми изречение беше към него: " Г-н министър, комуникирайте единствено с мен! За страдание, това не се случи, " показа още Теодора Генчовска.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР