Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба отправи днес призив да

...
Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба отправи днес призив да
Коментари Харесай

Украйна призова да се поднови черноморската зърнена сделка

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба насочи през днешния ден апел да бъде възобновена черноморската зърнена договорка, с цел да може светът да се оправи с световния дефицит на храна, оповестиха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Кулеба е на публично двудневно посещаване в Исламабад. Това е първата аудиенция на министър от Киев в пакистанската столица от установяването на дипломатически връзки сред двете страни през 1993 година Кулеба съобщи, че Русия е подкопала международната продоволствена сигурност.

Пакистанският му сътрудник Билавал Бхуто Зардари поддържа апела, като съобщи, че счита да отнесе въпроса до висша инстанция в лицето на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Срокът на съглашението за безвреден експорт на зърно и други хранителни артикули от украинските пристанища през Черно море изтече в понеделник, откакто Русия се отдръпна от него. Това стана макар предлагането на Организация на обединените нации към съветския президент Владимир Путин да се възвърне достъпът на дъщерно сдружение на съветската земеделска банка за световната система за финансови известия СУИФТ в подмяна на удължение на зърнената договорка.

" Подновяването на зърнената договорка не е единствено в наш, само че и в международен интерес ", съобщи Зардари.

Посещението на Кулеба идва в миг на стопляне на връзките сред Исламабад и Москва, като Пакистан стартира да внася нефт от Русия по-рано тази година. Външните министри на Украйна и Пакистан оповестиха, че са обсъждали икономическо съдействие сред двете страни с фокус върху съответни договорености за продоволствената сигурност.

" Трябва да намерим метод зърното ни да доближава до международния пазар ", съобщи Кулеба. " Въпросът е, че сухопътните коридори не могат да поемат целия размер от нашето зърно за експорт, а дефицитът ще докара до повишаване на цените ", уточни той.

Кулеба добави, че морето е най-хубавият път, по който зърното и главните хранителни артикули могат да доближат до международния стоков пазар, на който се регистрира ценови скок след съветското настъпление в Украйна предходната година. Според оценката на Организация на обединените нации зърнената договорка е намалила цените на храните с 20% в световен мащаб.

Само дни откакто излезе от черноморската зърнена договорка, Русия обстрелва южното украинско пристанище Черноморск, като по данни на Кулеба са изгорели 60 000 тона пшеница, предопределена за Китай, и е разрушена инфраструктура, построена за износа на зърно.

" Ето за какво е толкоз значимо да създадем всичко допустимо да подновим зърнената договорка - да възстановим салдото на световния хранителен пазар, да установим още веднъж надзор върху цените, да се даде на Украйна опция да обезпечи зърно на страните, които най-вече се нуждаят от него ", съобщи още външният министър на Украйна.

Русия предизвести, че от през днешния ден ще гледа на корабите, плаващи до украинските пристанища в Черно море, като на евентуални военни цели.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР