Външният министър на Гърция Никос Кодзиас подаде оставка, съобщи гръцкият

...
Външният министър на Гърция Никос Кодзиас подаде оставка, съобщи гръцкият
Коментари Харесай

Външният министър на Гърция подаде оставка

Външният министър на Гърция Никос Кодзиас подаде оставка, заяви гръцкият вестник „ Катимерини “. „ Премиерът Алексис Ципрас одобри оставката на външния министър “, оповестиха от кабинета на премиера, добавяйки, че Ципрас ще поеме овакантения пост.

Повод за оставката на Кодзиас е вчерашното съвещание на гръцкото държавно управление ,

на което той влезе в изострен конфликт с министъра на защитата Панос Каменос поради изказванията на последния предходната седмица, когато в прорез с държавната политика предложи сключването на балкански защитителен съюз като опция на Преспанското съглашение.

В гръцкия щемпел още тази заран се появиха непотвърдени изказвания, че Кодзиас е заплашил да подаде оставка, тъй като счита, че министър председателят Алексис Ципрас не го е подкрепил задоволително в разногласието му с Каменос.

Сътрудници на Кодзиас са споделили пред „ Катимерини “, че той е бил мощно обиден от нападките на Каменос че е „ човек на Сорос “ ,

че е „ потопен в бюджетни средства “ и други сходни.

На вчерашното съвещание на държавното управление Кодзиас е изискал от премиера да внесе законопроект за надзор над секретните бюджетни пера на министерството на националната защита (и на други министерства), както това е направено в министерството на външните работи.

Кодзиас е считан за един от архитектите на Преспанското съглашение

сред Атина и Скопие от юни тази година, до момента в който Панос Каменос, водач на по-малкия сътрудник в гръцкото държавно управление, партията Независими гърци, е безапелационен съперник на съглашението и неведнъж е заявявал, че партията му няма да поддържа ратификацията му.

Миналата седмица във Вашингтон Каменос стартира концепцията връзките сред Атина и Скопие да бъдат уредени посредством основаването на балкански защитителен съюз с присъединяване на Гърция, Република Македония, Албания, България и на по-късен стадий и Сърбия. Според Каменос този съюз би извършил геостратегическите цели на Преспанското съглашение, без да се постанова Гърция да прави компромис за името.

Скандал: Северна Македония препоръчана през 2008 година на Съединени американски щати

Македонският парламент утвърди контракта с Гърция за името

Исторически миг - подписаха контракта за Македония

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР