Външният министър Екатерина Захариева участва в конференция на тема "Българското

...
Външният министър Екатерина Захариева участва в конференция на тема "Българското
Коментари Харесай

Радев с остри думи за европредседателството! Вижте подробности!

Външният министър Екатерина Захариева взе участие в конференция на тематика "Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз - време за равносметка " в наличието на президента Румен Радев.

Налице са центробежни сили в Европейски Съюз, които слагат под въпрос неговата досегашна архитектура, а съгласно някои медии и неговото битие ", съобщи по време на откриването на конференцията Румен Радев.

"Получихте и общоприетите за всяко европредседателство позитивни оценки, само че това не би трябвало да ни заблуждава. Съюзът се намира в такава позиция, че няма друга опция ", сподели още президентът.

"Онова, което ще запомни историята, е какво се случи със съюза по време на нашето европредседателство. Когато преглеждаме целите на българското европредседателство, би трябвало да се абстрахираме от фанфарите на Западните Балкани. Трябва да търсим други отговори- до каква степен целите бяха определени и отстоявани, тъй че да решат сериозни въпроси за единството и солидарността в Европейски Съюз. Доколко България реагира на значими събития по време на нашето европредседателство ", попита президентът.

"Накъде отива Европа и успяхме ли по време на нашето европредседателство да търсим решение на този проблем. Уви, не. Това проблем може да докара до закриване на Европейския съюз ", разгласи Румен Радев. По думите му бъдещето на Европейски Съюз е убегнало на нашето европредседателство.

"Мисля, че се случиха събития, които България не ги разиска и не ги сложи на масата по време на нашето европредседателство. България не регистрира някои заявления, не доклада въпроса за европейската сигурност. България сама стесни своя небосвод и не видя какво се случва обратно от Западните Балкани ", добави още Румен Радев.

"Изплуват нови въпроси и паники за обстановката към Македония, за действителната стойност на Софийската декларация. Едно здрависване сред президентите на Косово и Сърбия беше показано като решение на казуса. Трябва нов метод за решение на този проблем, тъй като несъгласията остават ", безапелационен е президентът.

"Една от слабостите беше, че имаше приложимост на европредседателството за вътрешнополитически пиар. Стремежът България да се показа като водач на Западните Балкани, стремежът да се представим като сътрудник на Македония за влизането им в Европейски Съюз, това ще докара до нови връзки в триъгълника България-Гърция-Македония, изясни той.

"По време на нашето председателство Брюксел дефинира четири условия за оценка за готовността на Македония да влезе в Европейски Съюз. Едно от тези условия е спазването на контракта сред Гърция и Македония. Няма и думите за връзките й с България, по контракта, който сключихме. ", недоволства президентът.

"България затвърди ситуацията си на периферна страна ", безапелационен е Румен Радев.

"Европейското председателство систематично бе използвано за вътрешнополитически пиар. Протестите се множат, а властта не дава отговор. Липсва отношение и има равнодушие по тези проблеми. Външната политика не може да бъде легитимация за безучастие във връзка с сериозно значими за българското общество хрумвания. Европейската концепция не може да се партизира. Трябва допустимо най-бързо да се върнем в суровата българска реалност ", заключи президентът.

В конференцията взе присъединяване и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Екатерина Захариева.

"Очакванията са високи. Моментът е комплициран и тежък за комисията. Искам да се концентрирам върху няколко значими за България тематики, освен мненията, които се чуват, че по време на европредседателството не е сложила въпроси значими за българските жители. Централната тематика Западни Балкани е главен бългърски приоритет. България съумя да направи един народен собствен приоритет, общ европейски приоритет. ", разяснява тя.

"В началото на мандата на тази Комисия, президентът Юнкер сподели, че разширението на тази Комисия не е приоритет. През февруари Европейска комисия оповести ясна и дълготрайна тактика за страните от Западните Балкани, която беше приветствана и подкрепена от всички външни министри на Европейски Съюз ", изясни Захариева.

"Успяхме да реализираме безапелационна позиция за разширение и започнаха действителни договаряния с Македония и Албания. Дали сме постигнали нещо конкретно-разбира с, мненията може да се разминават, само че по-голяма конкретика от Софийската декларация няма ", безапелационен е министърът на външните работи.

"Мога да уверя българските жители, че българските дипломати се погрижиха в целия развой да има ясно изискване, че договорите от нашето европредседателство ще се съблюдават ", изясни вицепремиерът.

"По време на българското европредседателство сепостигна единодушие в законодателството във връзка с Общия фонд за защитата. България е с извънредно добра известност след края на европредседателството. Европа, след края на българското европредседателство наподобява доста по-обединена.

Източник: ПИК
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР