Външният министър Екатерина Захариева ще извика посланика на Сърбия у

...
Външният министър Екатерина Захариева ще извика посланика на Сърбия у
Коментари Харесай

Захариева вика сръбския посланик заради коментари по адрес на Борисов

Външният министър Екатерина Захариева ще извика посланика на Сърбия у нас поради изявления на сърбския ѝ сътрудник Ивица Дачич. Неговите мнения бяха мотив изявление на премиера Бойко Борисов на среща на върха на Европейски Съюз в Познан, на която за висш представител по външните работи бе номиниран някогашният испански министър председател Жозеп Борел.

На конференция в четвъртък Борисов бе запитан по какъв начин номинацията му ще се отрази на Западните Балкани, защото Испания не е признала независимостта на Косово.

„ По отношение на Върховния представител – когато се заеме подобен значим пост, последното, което би трябвало да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а би трябвало да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде определен, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите страни, които сме признали Косово”, съобщи Борисов.

Този коментар провокира остра реакция от Дачич. Пред държавната сръбска телевизия РТС той съобщи, че позицията на Европейски Съюз била, че не признава без значение Косово.

„ Ти, Бойко, би трябвало да зачиташ позицията на Европейски Съюз, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безсрамие, на какво наподобява. Писна ми от всичко това. А да не приказвам и за това, че единствено преди няколко месеца получи наш медал “, съобщи Дачич.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР