Външният министър Джеймс Клевърли проведе разговори с китайски официални лица

...
Външният министър Джеймс Клевърли проведе разговори с китайски официални лица
Коментари Харесай

Британският парламент разкритикува стратегията за Китай, докато Клевърли е в Пекин

Външният министър Джеймс Клевърли организира диалози с китайски публични лица в Пекин, първото сходно посещаване от пет години насам, оповестява Би Би Си.

На среща с вицепрезидента на Китай Клевърли акцентира, че обменът лице в лице ще помогне на страните да избегнат недоразумения.

Отношенията сред Обединеното кралство и Китай паднаха до ново дъно от 2018 година, когато за финален път почитан министър на Обединеното кралство пътува до Китай за диалози.

Клевърли каза, че ще повдигне нарушаванията на човешките права пред китайските водачи и ще ги помоли да окажат по-голям напън върху Русия да приключи нахлуването си в Украйна.

Придружен от посланика на Обединеното кралство в Китай в сряда, Клевърли седна в Голямата зала на народа против вицепрезидента на Китай Хан Джън.

По време на визитата си Клевърли ще беседва и с китайския министър на външните работи Ван И. Войната в Украйна и киберсигурността също са на дневен ред.

Преди визитата Клевърли сподели: " Нито един важен световен проблем - от изменението на климата до предотвратяването на пандемията, от икономическата неустойчивост до разпространяването на нуклеарни оръжия - не може да бъде решен без Китай.
 Британският външен министър предизвестява против изолираност на Китай
Британският външен министър предизвестява против изолираност на Китай

Той отхвърля да дефинира двустранните връзки с една дума

" Размерът, историята и световното значение на Китай значат, че не могат да бъдат подценени , само че това идва с отговорност на световната сцена.

" Тази отговорност значи, че Китай би трябвало да извършва своите интернационалните задължения и отговорности.

Посещението идва, когато Комисията по външни работи на Камарата на общините подлага на критика метода на държавното управление към Китай в нов отчет за политиката на Обединеното кралство в Индо-Тихоокеанския район.

Докладът разказва дейностите на Китайската комунистическа партия като " опасност за Обединеното кралство и неговите ползи ".

Докладът поражда угриженост по отношение на неналичието на координация в метода на държавното управление и приканва за издание на некласифицирана версия на тактиката му за Китай , с цел да даде насоки на обществения и частния бранш.

Комисията също по този начин твърди, че всички съответни министри би трябвало да бъдат осведомени за версията на тактиката с по-висок клас.

Междупартийната група от депутати също осъди офанзивите против дисиденти от Хонконг в Обединеното кралство като " нескончаем опит " на Китай да сплаши своите критици и приканва Обединеното кралство да каже на китайското държавно управление, че сходна политика е неприемлива.
 Китай задържа проектите за ново посолство в Лондон
Китай задържа проектите за ново посолство в Лондон

Пекин е отчаян от неспособността на английското държавно управление да му спомага в процеса

Председателят на комисията от консерваторите Алиша Кърнс сподели, че е аргументирала " нуждата от балансиране на икономическото съдействие с нерешителност в връзките на Обединеното кралство с Китай ".

" Как могат тези, които ползват политика - и основават закони - да го вършат, без да схващат цялостната тактика? "

Запитана във вторник дали Клевърли би трябвало да посети Пекин, тя сподели пред BBC: " По-важно е да сме в стаята с тях в цялостно противоречие, вместо да прекъсваме връзките си ".

Въпреки това някогашният водач на Консервативната партия и министър сър Иън Дънкан Смит, който е един от петимата депутати, глобени от Китай , сподели, че визитата е последният стадий от " Проекта Коутоу ".

Той сподели пред осведомителната Прес Асосиейшън, че позицията на Обединеното кралство " мирише извънредно на ласкателство ".

" Сякаш желаеме повече бизнес, затова не желаеме да разстройваме доста китайците " , сподели той.

" Това, което най-после получаваме, е, че те считат, че сме прекомерно слаби.

Външният министър в сянка на лейбъристите Дейвид Лами упрекна консервативното държавно управление допълнително от десетилетие на " разделяне, променчивост и блаженство по отношение на Китай ".

Той сподели, че държавното управление би трябвало да обезпечи " осезаеми дипломатически победи ", в това число завършек на китайските наказания против английските парламентаристи.

Отношенията сред Обединеното кралство и Китай бяха обтегнати през последните години по въпроси, в това число репресиите против човешките права в Хонконг .

Миналата година министър-председателят Риши Сунак сподели, че по този начин наречената на по-тесни връзки с Китай е завършила , само че също по този начин акцентира, че Обединеното кралство не може просто да пренебрегне смисъла на страната.

Съобщава се, че предшественикът на Сунак Лиз Тръс е възнамерявала да прекатегоризира Китай като " опасност " за Обединеното кралство като част от обзор на външната политика.

Преди визитата представителят на китайското външно министерство Уан Уенбин сподели, че ще бъдат разисквани " интернационалните и районни въпроси от общ интерес ".

Той добави: " Надяваме се, че английската страна ще работи с нас за поддържане на духа на взаимно почитание, задълбочаване на обмена, възстановяване на взаимното съгласие и поощряване на постоянното развиване на китайско-британските връзки. "
 Китай прави всичко допустимо да прикрие мащаба на икономическите си разтърсвания
Китай прави всичко допустимо да прикрие мащаба на икономическите си разтърсвания

Чуждестранните вложители към този момент продават китайски вътрешни акции и облигации с бързи темпове
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР