Външните пазари за български стоки отслабват. Това е едно от

...
Външните пазари за български стоки отслабват. Това е едно от
Коментари Харесай

ЕК очаква икономическият растеж в България да се забави през следващите месеци

Външните пазари за български артикули отслабват. Това е едно от провокациите пред стопанската система на страната през тази година, излиза наяве от лятната макроикономическа прогноза на Европейската комисия. Брюксел резервира упованията си за икономическия напредък на България без смяна - 3.3% през тази година и 3.4% през 2020 година Експертите предизвестяват, че темпът ще се забави през второто полугодие, защото през първото тримесечие на 2019 година българският БВП (БВП) се увеличи с 3.5% на годишна база.

Като цяло търговията е огромният препъникамък за европейската стопанска система тази година. Активността в експортно-ориентираните браншове е слаба, комерсиалните спорове ескалират, а несигурността, която провокират, се отразява отрицателно на световната търговия, изключително по линия на промишленото произвеждане, написа в отчета на Европейска комисия. От Брюксел прибавят, че икономическата интензивност в еврозоната ще зависи от услугите (предвид слабата интензивност в индустрията), растежа в Централна и Източна Европа (на фона на забавянето в Германия и Италия) и към момента изчезналия позитивен резултат от по-високите заплати върху инфлацията.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Новите български пазари за експорт

Макар че годината стартира мощно - с стопански напредък от 3.5% на годишна база, този ритъм ще се забави през втората половина на годината. Основните мотори са към този момент познати - нарастването на заплатите и надлежно покупките на семействата, ниските лихви и позитивните настройки за стопанската система, които пък би трябвало да подтикват вложенията.

Очакванията за българския експорт не са изключително оптимистични поради забавянето на растежа в две от огромните дестинации за локални артикули - Германия и Италия. Въпреки това, от Брюксел виждат лъч вяра в данните за външната търговия от първото тримесечие. " Бързият напредък на експорта към няколко релативно дребни дестинации отвън Европейски Съюз през първите четири месеца на 2019 година предлага евентуално огромна опция за преориентиране на износа. Ако навлизането на нови експортни пазари продължи, това може да докара до по-добро от предстоящото показване на износа ", пишат в отчета за България специалистите от Европейска комисия. Възможно е тук да става въпрос за нарастването на износа към страни като Египет (със 79% до 213 млн. лева към април), Бразилия (с 210% до 79 млн. лева.) и Украйна (със 75% до 165 млн. лева.).

Очакванията са инфлацията по европейската методология да се забави до 2.4% през 2019 година и 1.7% през 2020 година За информация, през май Хармонизираният показател на потребителските цени показваше годишно нарастване на цените в България от 2.9%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР