Външните министри от Европейския съюз се договориха за налагането на

...
Външните министри от Европейския съюз се договориха за налагането на
Коментари Харесай

ЕС налага санкции на Турция заради сондажите край бреговете на Кипър

Външните министри от Европейския съюз се договориха за налагането на стопански наказания против Турция поради сондажите край крайбрежията на Кипър. Вече месеци наред турски кораби търсят газ и петрол в кипърски териториални войни, а Анкара не обръща внимание на апелите на Брюксел да спре изследванията.

Въпросът за икономическите сакции против Турция се разисква към този момент месеци наред. За вземането на решение се изисква единогласие, а до момента Германия беше срещу. Днес министрите на външните работи се схванаха за рамката на ограничаващите ограничения. Те ще се състоят в възбрана за пътешестване в Европейски Съюз и заледяване на активи на лица и огранизации, които са виновни за сондажните действия или дават финансова, техническа или материална помощ за тях. Контретните имена занапред ще се разискват.
Федерика Могерини - висш представител по въпросите на външната политика и сигурността: Рамката за налагането на наказания е налице. Следващата стъпка ще бъде да установим кои са лицата или организациите, които ще бъдат включени в листата. Ще забележим по кое време ще стане това. Списъкът ще бъде утвърден от работни групи в съвета или от самия Съвет.
Северната част на Кипър е окупирана от Турция от 1974 година насам. Анкара изпрати сондажни и военни кораби във водите й, в които има обилни газови находища. Кипър дефинира дейностите на Турция като провокация и разгласи сондажите за противозаконни, а Европейски Съюз твърдо застана зад Никозия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР