Външните министри на страните от Европейския съюз одобриха на срещата

...
Външните министри на страните от Европейския съюз одобриха на срещата
Коментари Харесай

ЕС санкционира Турция заради сондажите за петрол и газ край Кипър

Външните министри на страните от Европейския съюз утвърдиха на срещата си през днешния ден в Брюксел наказания против Турция поради разполагането на два нейни кораба за сондажи за нефт и газ в икономическата зона на Кипър без единодушието на управляващите в Никозия.

Външните министри на Германия, Австрия и Холандия обявиха, че дейностите на Анкара от последните седмици са неприемливи. Но в петък националните делегации договориха, а министрите официално утвърдиха през днешния ден, наказания с най-вече алегоричен темперамент.

Пакетът включва орязване на 146 млн. евро от предприсъединителните фондове за Турция, с които страната да реализира стандартите на Европейски Съюз. Замразява се капиталовата активност на Европейската капиталова банка в Турция. Замразяват се и турско-европейското авиационно съглашение и се стопират поредицата от диалози с Анкара на високо равнище за стопанската система, енергетиката, превоза и земеделието. В случай на несъобразяване или следващо ескалиране на напрежението Европейски Съюз е подготвен да нови фокусирани ограничения против физически лиза и компании, свързани със сондажите.

Така 27 от страните членки поддържаха Кипър, въпреки че в Никозия призоваваха за много по-решителни дейности.

За Европейски Съюз обаче е значимо да продължи връзките с Турция в енергетиката, битката с тероризма и прекъсването на незаконните имигранти.

За актуалната финансова рамка 2014-2020 година за Турция са планувани към 5 милиарда евро еврофондове, само че те баха орязани още предходната година поради нарушение правата на индивида и нежеланието на президента Реджеп Тайип Ердоган при тези условия да продължи доближаването със съюза.

Анкара твърди, че корабите работят според разрешителни, издадени от така наречен Севернокипърска турска република - формирование, основано след нахлуването на турската войска на острова в средата на 70-те години, което признава само Турция. В Кипър считат тази част от острова, обитаема най-вече с етнически турци и преселници, за нелегално окупирана след 1974 година Анкара, от своя страна, споделя, че компромис може да се реализира, в случай че Европа и Никозия одобряват, че кипърските турци имат същите стопански права върху шелфа на страната и решенията им се признаят наедно с тези на кипърското държавно управление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР