Външни експерти – румънски и немски специалист, който са участвали

...
Външни експерти – румънски и немски специалист, който са участвали
Коментари Харесай

Разпитват чужди експерти по делото “Хитрино”

Външни специалисти – румънски и немски експерт, който са взели участие в експертиза, поръчана от компанията транспортьор “Булмаркет ДМ”, ще бъдат разпитвани по делото “Хитрино”. В петък в Окръжния съд в Шумен имаше следващо съвещание и при още един разпит на очевидеца Стефан Иванов от сдружението арбитър Румяна Райкова изиска координати на специалистите.

По данни на очевидеца тези специалисти са участвали на оглед на 12 декември 2016 година Адвокатите на двамата обвинени основният ватман Димитър Михнев и помощникът му Радослав Петков оповестиха, че се ангажират за съвещанието от 27 септември да обезпечат единия от специалистите.

Известно е, че фирмата-превозвач на дерайлиралите цистерни на жп гара Хитрино поръча своя експертиза и нейното умозаключение за аргументите за случая е друго от обвиняването на прокуратурата. Според нея, повода е незаключена стрелка №5 или счупена. Според обвиняването обаче, висока скорост, двойна на допустимото, е причина за дерайлирането, гърмежа и пожара, а виновността е на двамата машинисти.

На съвещанието в петък беше показана пожаро-техническа експертиза, съгласно чието умозаключение до гърмежа се стига след възпламеняване на изтеклия газ от печка на твърдо гориво в къщата на двете осиротели сестри. Съдът обаче сложи спомагателен въпрос за изясняване – дали е допустимо контактната мрежа да е довела до възпламеняване и това ще се обяснява.

Изслушана бе и експертиза за аргументите, довели до изкривяване и скъсване на цистерната. Това не е от прикосновение с кука, а с релса от жп пътя, обявиха двама експерти.

Представител на ДАНС свидетелства по делото, само че при закрити порти.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР