Външната министърка на Франция заяви, че се надява кандидатурите на

...
Външната министърка на Франция заяви, че се надява кандидатурите на
Коментари Харесай

Френската външна министърка се надява Швеция и Финландия скоро да се присъединят към НАТО

Външната министърка на Франция съобщи, че се надява кандидатурите на Швеция и Финландия за участие в НАТО да бъдат " утвърдени бързо ", доколкото се чака скоро турският парламент да гласоподава дали Финландия да се причисли към 30-членния алианс, заяви Асошиейтед прес.

Катрин Колона има поради идната среща на върха на НАТО в литовската столица през юли, като съобщи, че " се надяваме тази среща да бъде сполучлива и на срещата във Вилнюс да участват 32 страни ".

" Заявленията на Швеция и Финландия би трябвало да бъдат утвърдени бързо ", съобщи тя на конференция.

Както Швеция, по този начин и прилежащата й Финландия подадоха заявки за присъединение към НАТО през май 2022 година след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. За приемането на нови страни НАТО изисква единомислещото утвърждение на своите членове, съобщи Българска телеграфна агенция.

В понеделник унгарските законодатели ратифицираха молбата на Финландия за присъединение към НАТО. Одобряването на кандидатурата на Швеция обаче се забави поради съпротивата на Турция и Унгария.

Турското държавно управление упреква Швеция, че има прекомерно меко отношение към групировки, които Анкара счита за терористични организации. Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че страната му се нуждае от спомагателни уверения, преди да даде окончателното си утвърждение.

Членове на ръководещата партия в Унгария обявиха, че ще изчакат държавното управление в Стокхолм да почисти продължаващи не от през вчерашния ден различия, преди да насрочат гласоподаване в Народното събрание. Правителството в Будапеща твърди, че някои шведски политици са отправяли подигравателни изявления за положението на унгарската народна власт и са изиграли дейна роля за замразяването на милиарди средства от Европейския съюз за Унгария поради хипотетични нарушавания на правилата на правовата страна и демокрацията.

Във Вилнюс Колона съобщи, че Русия би трябвало да преразгледа неотдавна оповестения проект за разполагане на тактически нуклеарни оръжия в Беларус, която има тесни военни връзки с Русия и беше плацдарм за нахлуването на Москва в прилежаща Украйна предходната година.

" Франция осъжда проектите на Русия, защото те са свързани с дестабилизирането на Европа. Искаме това решение да бъде преразгледано и би било доста добре, в случай че (руският президент) Владимир Путин анулира това решение ", съобщи Колона пред публицисти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР