Ванадиевите проточни батерии са многообещаваща технология за съхранение на възобновяема

...
Ванадиевите проточни батерии са многообещаваща технология за съхранение на възобновяема
Коментари Харесай

Китайски учени създадоха съвсем нов тип ванадиева проточна батерия, която може да направи революция в акумулирането на електроенергия

Ванадиевите проточни акумулатори са многообещаваща технология за предпазване на възобновима сила, защото имат дълъг живот, висока сигурност и мащабируемост.

Екип от китайски учени е създал нов вид ванадиева проточна батерия, която може да направи гражданска война в региона на съхранението на сила. При това в изключително огромни мащаби.

Ванадиевите проточни акумулатори

Ванадиевите проточни акумулатори са обещаваща технология за предпазване на възобновима сила, защото имат дълъг живот, доста огромна сигурност и мащабируемост. Въпреки това те имат и висока първична цена, което лимитира необятното им разпространяване.

Ключовият съставен елемент на ванадиевата проточна батерия е стекът, състоящ се от поредност от кафези, които преобразуват химическата сила в електрическа. Цената на стека значително се дефинира от неговата компактност на силата, която е съотношението сред изходната мощ и размера на стека. Колкото по-висока е плътността на силата, толкоз по-малък и по-евтин е стекът.

Повече от два пъти по-голяма мощ
Ванадиевата проточна батерия на китайските учени

За да реализират висока компактност на силата, откривателите от Института по химична физика в Далян (DICP) към Китайската академия на науките (CAS) са проектирали стек с мощ 70 kW. Това е два пъти повече от съществуващия през днешния ден стек с мощ 30 kW. Те са употребявали независимо създадени материали, като да вземем за пример заварени порести композитни мембрани и заварени високопроводими биполярни плочи. По този метод е основан стек с пай път на потока, свръхтънка конструкция на батерията, ниско противодействие на потоците и канали с отмерено систематизиране на потока.

Резултатът е стек с обемна компактност на мощността от 130 kW/m3 и понижение на разноските с 40%. Стекът също по този начин има висока енергийна успеваемост. Тя е над 80% при другите условия на зареждане и консумация. Нещо повече, тя показва постоянна работа след повече от 1200 цикъла, със единствено 1,7% спад на енергийната успеваемост.

Мащабируемостта

Изследователите акцентират, че техният стек може да даде опция на 20-метров контейнерен модул за предпазване на сила да удвои мощността си от 250 kW на 500 kW. При това без доста да се усилват размерите на енергийните блокове и разноските за поддръжка на системата.

„ Този стек с мощ 70 kW може да насърчи комерсиализацията на ванадиевите проточни акумулатори. Вярваме, че създаването на този стек ще усъвършенства консолидираното на захранващите блокове в енергетиката “, споделя проф. доктор Ли Сянфън, началник на изследователския екип.

Ванадиевите проточни акумулатори са обещаваща технология за ефикасни и устойчиви решения за предпазване на електрическа енергия, а създаването на стека за акумулатори с висока компактност на мощността на равнище 70 kW е забележителна стъпка към комерсиализацията. Естествено, нужни са  по-нататъшни проучвания и разработки за усъвършенстване на продуктивността и понижаване на разноските. Но всеки сходен пробив бързо ни доближава към разкриването на цялостния капацитет на тази технология.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР