Валутните резерви на Украйна са нараснали през март с 18%

...
Валутните резерви на Украйна са нараснали през март с 18%
Коментари Харесай

Киев: Имаме рекорд в историята на Украйна по отношение на международните валутни резерви

Валутните запаси на Украйна са нарастнали през март с 18% до рекордните 43,8 милиарда $. Това заяви централната банка, представена от Ройтерс.

Страната обаче към момента незабавно се нуждае от постоянни финансови притоци от съдружниците, като бюджетният дефицит на Киев тази година е за към 37 милиарда $.

След спад във притока на средства по-рано тази година, интернационалната помощ се увеличи през март, когато надвиши чистите валутни продажби и изплащането на валутния дълг на Украйна, се споделя още в изказване на банката.

" Имаме връх в историята на Украйна във връзка с интернационалните валутни запаси. Това обаче е доста краткотрайно, само че въпреки всичко е хубаво ", написа в Telegram Ярослав Железняк, първи заместител на парламентарната комисия по финанси.

През март Киев притегли към 9 милиарда $ външно финансиране, в това число транш от 4,5 милиарда евро от Европейския съюз.

Киев обаче се нуждае месечно от към 3 милиарда $ задгранична, с цел да изкара 2024 година, съобщи министърът на финансите Серхий Марченко.

Украйна изразходва по-голямата част от приходите си за защита от началото на съветската военна инвазия през февруари 2022 година, оставяйки страната да зависи от западните сътрудници, с цел да покрие обществените си разноски.

Републиканците в Камарата на представителите на Съединени американски щати към момента блокират пакет от помощи в размер на 60 милиарда $, който е от решаващо значение за бюджета и военните старания на Украйна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР