Валутата на Русия става все по-евтина, като в началото на

...
Валутата на Русия става все по-евтина, като в началото на
Коментари Харесай

Руската валута удари дъното! 94 рубли за един долар и над 100 за едно евро

Валутата на Русия става все по-евтина, като при започване на търговията в четвъртък доближи ниво от 94 рубли за един щатски $. От март 2022 година насам това е най- огромният спад на единицата. Това се случва седмици откакто началото на предишния март тя се срина за малко към 150 за един $ като първа реакция на почналата съветска пълномащабна военна инвазия в Украйна.

Рязкото поевтиняване на рублата през последни дни е вследствие на засилено търсене на задгранични валути предвид на политическата неустановеност в страната след несполучливия протест на Пригожин и неговата частна военна група " Вагнер " и непрекъснато ниското търсене за съветския износ.
-->
Сривът на енергийните доходи на Русия способства за трайната амортизация на рублата от 24-и юни насам, когато се организира прекъснатият поход на " Вагнер " към Москва.

Общите енергийни доходи са намалели с 47% до 3,38 трлн. рубли (около 37,3 милиарда долара) през първата половина на годината, съгласно данни на Министерството на финансите, което отразява въздействието на западните наказания върху съветския експорт и неспособността на Русия да компенсира загубата на европейския газов пазар.

Развитието накара министерството да продаде задгранична валута на стойност 39,4 милиарда рубли, с цел да предотврати по-нататъшно намаляване на рублата, повече от предстоящото от държавното управление. Небалансираните държавни сметки и рисковете от възходяща инфлация ускориха упованията, че Централната банка на Русия ще стартира своя цикъл на стягане (на повишение на лихвите) на идващото си съвещание.

Тъй като приходите от експорт спадат, съветската рубла продължи и през днешния ден да отслабва до нови 15-месечни дъна.

Освен по отношение на щатския $, съветската валута поевтинява и спря единната европейска валута, като при започване на днешната търговия еврото за малко проби над психическата преграда от 100 рубли, достигайки равнище от 102 рубли, преди обаче да поправя обратно назад под 100. Това представляваше първо повишаване на еврото над 100 рубли от 15 месеца насам.

Руската валута продължава да поевтинява и по отношение на китайски юан, достигайки равнище от 12,76 рубли.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР