Вълци са срещнали двама младежи от София, които оцеляха по

...
Вълци са срещнали двама младежи от София, които оцеляха по
Коментари Харесай

Ако срещнете мечка или вълк в гората - запазете спокойствие

Вълци са срещнали двама младежи от София, които оцеляха по знамение преди седмица. Близо денонощие те бедствали в Стара планина над Калофер. Младежите претърпели същински призрачен сън. След като видели вълците, паднали в бездна и часове наред стояли в река, споделя Българска национална телевизия.

Да срещнеш вълк или мечка в планината е доста рядко събитие, защото животните целеустремено заобикалят хората. Според шефа на Национален парк "Централен Балкан " въпреки всичко такава среща не е изключена, само че е значимо да не се изпада в суматоха.

"И за мечката, същото важи и за вълка - колкото и да е мъчно, безусловно належащо е запазването на мира и самообладание и бавното отдалечаване от хищника без да губим образен контакт с него ", изясни инж. Генчо Илиев, шеф на Национален парк "Централен Балкан ".

През последните години няма регистрирани случаи на нападнати хора от мечки или вълци. Няма и нарастване на популацията им в региона.

"В региона на Средна Стара планина има към 100-130 мечки. Те сами си набират храната. Зимата има задоволително ресурс за тях, нямаме целеустремено хранене на хищниците ", сподели инж. Илиев.

Все повече хора в региона на Карлово и Сопот обаче се оплакват от зачестилите нападения на мечки, които предизвикват вреди върху кошери с мед, домашни животни и продукция. Основната причина да слизат покрай къщите е топлата есен и изобилната храна, която намират към обитаемоте места. Местните животновъди са мощно обезпокоени.

А мечето Суими, което се трансформира във повсеместен любим, след публикуван клип, в който се вижда по какъв начин се къпе в басейн към туристически комплекс, скоро не е засичано от охранителните камери.

Мечка си спретна нощно къпане в басейн в Сопот

Очаква се позволение от министерството на земеделието и околната среда, то да бъде уловено и пуснато на безвредно за него място в Централния Балкан.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР