Вълшебна пейка от Девня, област Варна пътува до софийско училище.

...
Вълшебна пейка от Девня, област Варна пътува до софийско училище.
Коментари Харесай

Вълшебна пейка от Девня, област Варна пътува до софийско училище

Вълшебна скамейка от Девня, област Варна пътува до софийско учебно заведение. Това е по националната самодейност " Светлите пейки на България " на съдружие “Дишай, Девня " и деца, научи само Varna24.bg .

На страницата си във Facebook уредниците изясняват за " Вълшебните пейки на Девня ".

Втората Вълшебна девненска скамейка е съвсем подготвена. Вижте изрисуваните по нея: лика на красивата Марциана, сестра на римския император Траян; река Девненска, Вълшебният извор и амфората във водите им; красиви пейзажи от Долината на мозайките, естествени благосъстояния и антична история - Долината на богове и хора - Девня/ Марцианопол.

Тази скамейка, направена от девненски дърводелци със златни ръце, пропътува 500 км, с цел да стигне до художниците си, децата от 75-то Основно учебно заведение “Тодор Каблешков " в София.

Така дребните художници и техните учители видяха историята на нашия прелестен античен град и нарисуваха своето обръщение към всички ни... с четка и душа.

Децата изрисуваха посредством красивите облици своите съпричаст, другарство, поддръжка за дребните хора на огромната индустриална котловина.

За да върне Девня своя античен искра, опази реката и земята си.

За да не е Девня котловина на боклука.

Ще разкажем скоро кои създатели на словото ще седят на Вълшебната скамейка. И по кое време и по какъв начин девненската скамейка ще се върне в родното си място Девня, с цел да го краси, брани и възпява.

След тази скамейка доста градове и села ще нарисуват предишното и бъдещето си върху дървена скамейка.

България е с Девня.

Старото название на Девня е Марцианопол - древноримски град. Той в началото се е наричал Партенопол и е преименуван от император Траян в чест на сестра му Улпия Марциана. През късноримската ера е център на провинция Долна Мизия.

Според една от легендите един ден римският император Траян спрял с войските си край девненските карстови извори, а сестра му Марциана изпратила прислужницата си за вода. Слугинята обаче изпуснала златния съд, само че за всеобщо учудване той изплувал по-късно в близката река. Суеверните римляни приели това за благоразположен знак от боговете и императорът решил да основе град, наричайки го на прелестната си сестра.

Според друга легенда Марцияна била доста болна и единствено водите на днешна Девня я избавили. Така селището там било кръстено от император Траян на неговата сестра.

Император Траян се загатва в българското национално творчество като цар Траян, който имал кози уши.

Девненската котловина в миналото е била едно от най-красивите кътчета на България. Било е обичано място на патриарха на българската литература Иван Вазов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР