Вълнуващото продължение на миналогодишния християнски филмИСТОРИИ ОТ ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ“ беше

...
Вълнуващото продължение на миналогодишния християнски филмИСТОРИИ ОТ ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ“ беше
Коментари Харесай

``Истории от планетата земя`` търси отговор на същестуването на злото -

Вълнуващото продължение на миналогодишния християнски филм„ ИСТОРИИ ОТ ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ “ беше показано на българската публика преди броени часове и към този момент набира скорост в YouTube. Филмът е споделян с екстаз и в обществената мрежа: „ Динамичен филм, ужасно динамичен, пагубен и бодър, раздиращ и балсамов “, „ К. Янакиев в тандем с Пламен Сивов – какво изобретение! “. „ Изгледах го на драго сърце, филмът е необикновен! Браво! ”

Документалната поредност е забележителна с това, че показва християнски тематики отвън познатия „ набожен жанр “ и го прави по присъщ съвременен и ненатраплив метод.

„ В множеството случаи публиката даже не усеща, че сме я „ преметнали “ с „ набожен филм “, смее се сценаристът Надя Йончева, която преди 10 години, въодушевена от „ Професорско каре “, кани Калин Янакиев в първия им прочул се план, „ Чудо огромно “ (2012).

„ Най-новият, шести филм от поредицата, задава един от най-тревожните въпроси, пред които се изправя всеки човек, тръгнал по пътя на вярата: Как да се преживее безгазовата зима “, майтапи се сценаристката. Всъщност, тематиката е „ Проблемът за злото “ и още първоначално излиза наяве, че въпросът въобще не допуска лесни отговори.

Злото в света – най-силният мотив против съществуването на добър и обективен Бог, изрича доста за скромните си 35 минути, а отговорът на популярните участници съумява да разтресе надълбоко.

„ Ние се радваме да създадем феновете съавтори, дружно да задаваме нашите въпроси, да търсим и откриваме загадъчното в живота, а не да им сочим тъмно с показалеца в какво и по какъв начин да имат вяра. У нас има едно надълбоко почитание към свободата на личността да избира интериора на „ вътрешната си стаичка “ – не може всички да сме с идентични миндери. Като става дума за вътрешен интериор, явно на мястото на светилника в актуалния дом се е възцарил дисплеят, а от него излизат ужасни изказвания. Е, нашите филми са непретенциозен, само че корав опит за противопоставяне на тези медийни тенденци.

Тежката артилерия на поредицата без подозрение е професорът по философия от Софийския университет Калин Янакиев. Този път паралелно с него взе участие и музикантът Пламен Сивов, създател на уеб страницата православие.бг. „ Екипът ни се беше амбицирал да озвучи огромна част от новия план с музиката на ТОЧКА БГ, която за нас е изобретение и ентусиазъм, само че, за жал, единствено дребна част от тази висша музика съумя да влезе във кино лентата “, споделя Надя. „ Всичките ни планове са доста мелодични, само че сами „ водят парада “ и в един миг стартират да ни диктуват наличието си – когато започнахме този, даже имахме друга тематика! “, споделя сътрудник от компактния екип на Надя.

Става дума за няколко сътрудници водещи, които основават филмите от поредицата изцяло безплатно. Забележителните участници също се включват на доброволни начала. Всичко това, в името на противодействието, за което стана дума по-рано – сега има мощна потребност от медийни артикули, които да отговорят на въпросите на модерния човек с езика, на който е привикнал, а не на византийски, считат основателите на „ Проблемът за злото “.

„ Не в миналото ще настъпи, а към този момент протича – физическа, духовна, галактическа – борба за нашата планета. В своето уверено нахлуване към този момент върви и ни притиска международното зло. Ала вашите телевизионни екрани и вашите издания са изпълнени с дежурни усмивки и вдигнати чаши. В наслада – от какво? “ – думите са на Солженицитн от Харвардската му тирада още през лятото на 1978 година, та… когато започваме нов филм се запитвам – ще има ли фенове? Не е ли прекомерно късно, не сме ли извънредно закъснели, споделя Надя. Само че българската публика всякога ни смайва с будността си и с радостното посрещане на тези наши филми. Английските ни версии, да вземем за пример, едвам събират по няколкостотин гледания, по отношение на десетки хиляди за българските.

Ние имаме хабитуална податливост да омаловажаваме интелигентността на нацията си и се назоваваме село. Аз пък споделям на българските сътрудници - дай боже всекиму такова мъдро село!

Втората част на „ ИСТОРИИ ОТ ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ “ можете да гледате тук:



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР