Вълнестият напръстник е от семейство Живеничеви. Многогодишно или двугодишно тревисто

...
Вълнестият напръстник е от семейство Живеничеви. Многогодишно или двугодишно тревисто
Коментари Харесай

Наша лятна билка има мощни лечебни свойства

Вълнестият напръстник е от семейство Живеничеви. Многогодишно или двугодишно тревисто растение с право, неразклонено стъбълце, високо 30-100 см. Съцветието е дълъг, гъст, многостранен грозд. Цъфти през горещите месеци от юни до август. Расте по сухи тревисти и каменисти места, из шубраци и редки гори, най-често до 1000 м надморска височина в цялата страна. Листата се употребяват като суровина за фармацевтичната индустрия, осведоми zdrave.to.

Той е мощно отровно растение!

Съдържа 0,5-1% сърдечно настоящи гликозиди, главната част на които са ланатозид А, ланатозид В и ланатозид С. Под действието на ферменти посредством разединение на глюкоза и ацетилна група те се трансформират в съответните вторични гликозиди: дигитоксин, гитоксин и дигоксин. В листата са открити флавоноиди, производни на флавона. Съдържат се някои антрахинонови гликозиди.

Съдържащите се в листата на вълнестия напръстник гликозиди усъвършенстват активността на сърдечния мускул. Те ускоряват силата на сърдечните съкращения, забавят и възстановяват сърдечния темп, усъвършенстват кръвоснабдяването на органите, ускоряват диурезата.

С тези си свойства вълнестият напръстник, наред с другите типове напръстник (червен, жълт и др.), е незаменимо средство за лекуване на хроничната сърдечна уязвимост.

В българската национална медицина вълнестият напръстник се употребява при водянка, сърдечен зной, маточни кръвотечения, скрофулоза и други Днес за лекуването на сърдечната непълнота се употребяват пречистени дейни гликозиди под формата на фармацевтични препарати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР