Валери Симеонов и депутати от НФСБ внесоха законопроект, с който

...
Валери Симеонов и депутати от НФСБ внесоха законопроект, с който
Коментари Харесай

НФСБ иска със закон замяна на скъпите лекарства с евтини генерици

Валери Симеонов и депутати от НФСБ внесоха законопроект, с който се дава опцията скъпите медикаменти да могат да бъдат заменяни с по-евтини заместители (генерици) в изискванията на настъпилата здравна и икономическа рецесия. По искане на пациента магистър-фармацевтът да може да заменя постановен лекарствен артикул с различен, който е с най-ниска цена, със същото непатентно интернационално название предписаната лекарствена форма и количество, планува смяната в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, импортирана от НФСБ.

Пациентът би трябвало да осведоми за замяната персоналния си доктор. Замяната не е позволена за лекарствени артикули със характерни критерии на определяне, избрани със лист от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули. Замяната не се прави и при отразено категорично от страна на лекуващия доктор напътствие на гърба на рецептата за това. Замяната на скъпи медикаменти с евтини генерици е мярка 452 от Програмата за ръководство на съдружното държавно управление на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, само че тя не е осъществена до този миг, акцентират народните представители от НФСБ.

Припомняме, че от партията на Валери Симеонов още напролет, с първите ограничения против рецесията настояха за опцията скъпите медикаменти да могат да се заменят с евтини генерици. В страни с надалеч по-висок стандарт – като Германия, да вземем за пример, 75% от лекарствените средства, които се продават са по-евтини генерици.

В Европейски Съюз всички страни, като се изключи Австрия, България и Малта, ползват лекуване с генерични лекарствени артикули. В други страни като Франция лекарите и фармацевтите, които предписват и отпускат генерици, получават бонуси от здравните каси. В изискванията на пандемия и икономическа рецесия тази мярка е извънредно нужна, изключително за пенсионерите, хората в затруднено обществено състояние и хронично болните, безапелационни са от НФСБ. В момента българските жители доплащат над 50 % от цената на лекарствените артикули.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР