Валентина Бърнет стана най-добрата акушерка във Великобритания и беше наградена

...
Валентина Бърнет стана най-добрата акушерка във Великобритания и беше наградена
Коментари Харесай

Българка е „Акушерка на годината” във Великобритания

Валентина Бърнет стана най-хубавата акушерка във Англия и беше наградена на блестяща гала, като новината й заяви персонално кулинарния господ Джейми Оливър.

Валентина се грижи за новородената Грейс, до момента в който майка й е в медикаментозна кома, поради аневризъм, открит в късен стадий на бременността.

Наградите на Националната здравна работа се дават за извънредно отношение и проявени грижи, надхвърлящи служебните отговорности. За оценката „ Акушерка на годината " Валентина преборва конкуренцията на десетки свои колежки от цялата страна. Всички те номинирани от своите пациенти.

" Историята на Натали като здравословно положение е доста сходна на моята, която аз претърпях преди 4-5 години и мисля, че това е, което ги жегна и трогна ", показа Валентина.

Две дами със сходна орис преплитат инцидентно пътя си. За Натали най-тежкото тестване идва предишния ноември. За Валентина - през 2018-та.

" Аз страдах доста от главоболие и инцидентно отидох на очен доктор и видяха, че десния ми очен нерв е доста повишен и от там направление, взеха решение да създадат ЯМР и за жалост откриха един израстък в мозъка, който беше 5 см огромен. Седмица по-късно претърпях интервенцията. Беше сполучлива. Всичко беше тъкмо, радвах се, желаех в никакъв случай да не се беше случвало и да съм назад в рутината - децата, къщата работата. За страдание 2 години по-късно се откри, че туморът се е върнал на същото място. Те са няколко в действителност, само че дребни и трябваше да претърпя радиотерапия. В момента да чукна на дърво всичко е окей. Те са там, само че кротуват, не се развъждат, стоят си. И по този начин е, продължаваш напред ", споделя тя.

Научила се да дава кураж на себе си, Валентина стартира да предава тази мощ и на пациентите си и техните близки. Една история обаче я оставя без думи - тази на 26-годишната Натали, получила неочакван мозъчен аневризъм, бременна в 9-тия месец.

" Една вечер колабира, при което е превозена с хеликоптер към нашата АГ болница и диагностицирана с мозъчен кръвоизлив и е сложена в насилствена кома. Тя имаше една дълга 7-8 часова интервенция, с цел да се спре кръвоизлива в мозъка. Наистина интервенцията беше 50 на 50 дали ще оцелее или не и ме жегна фактът, че нейната история е сходна на моята история ", съобщи още акушерката.

Валентина е неразделно до фамилията - като психолог, другар и до неотдавна пациент, също претърпял мозъчна интервенция.

" Това да дадеш тази морална и психическа, и прочувствена помощ, да ги изслушаш, тъй като за жалост от време на време нямаш време да изслушаш пациентите и е тъпо, само че в този миг ти би трябвало да намериш време и би трябвало те да схванат, че имаш потребността да им окажеш помощ. Просто седнах и описах моята история и им дадох вяра, дадох им кураж, дадох им религия и аз бях спокойна, тъй като тя е едно младо момиче, без никакви рискови фактори. И тя се оправи. Напълно здрава е ", акцентира тя.

В болничното заведение Валентина се грижи и за Грейс, бебето на Натали, което се появява на бял свят след незабавно секцио. Месеци по-късно българката научава, че неин пациент я е номинирал за влиятелната премия „ Акушерка на годината ".

" Беше доста вълнуващо да видя, че е жива и здрава и продължава и се радва на едно крепко бебе. Тя ми беше пациентка, само че в този момент поддържаме връзка, пишем си. Скоро ще се срещнем още веднъж на кафе да видя дребната Грейси ", споделя Валентина.

Именно Натали е до Валентина, когато приема премията за най-хубава. Отличие, което във Англия носи отговорност и чест.

Не единствено престижа на специалността задържа Валентина във Англия към този момент над 20 години, само че и мотивацията, с която здравните чиновници там одобряват ролята си.

Нова телевизия, „ На фокус "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР