Валентин Попов: Това МВР не отговаря на очакванията нито на

...
Валентин Попов: Това МВР не отговаря на очакванията нито на
Коментари Харесай

5000 пенсионери работят в МВР

Валентин Попов: Това Министерство на вътрешните работи не дава отговор на упованията нито на обособения жител, нито на обществото

Според данни, предоставени от дирекция „ Човешки запаси “ на Министерство на вътрешните работи, работещите пенсионери в системата по Закона за Министерство на вътрешните работи, Закона за държавния чиновник и Кодекса на труда са към 5000 души, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Валентин Попов, ръководител на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР).

Във връзка с изявлението на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че от декември 2021 година е почнало освобождение на чиновници, които са трансферира годините за пенсия, Попов увери, че могат да бъдат прекратявани служебни правни отношения със чиновници по Закона за държавния чиновник и Кодекса по труда, само че не и с такива, назначени по Закона за Министерство на вътрешните работи, който не дава опция упражнилият право на пенсия да бъде освободен на това съображение. Синдикалистът добави, че това може да се случи само след смяна в закона.

Данните за работещите пенсионери в Министерство на вътрешните работи са били предоставени по време на съвещание на Съвета за обществено партньорство, провел се в петък и който се управлява от заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев. Според Попов числата разрушават много легенди, като този, че работещите пенсионери пречат на кариерното развиване на сътрудниците си служители на реда. Причината е, че, съгласно данните, близо 3500 са пенсионерите, работещи по трудово правно отношение, са чиновници от най-ниските равнища, на младша изпълнителска служба.

Във връзка с митингите на служителите на реда за по-високо заплащане и промяна в Министерство на вътрешните работи, Валентин Попов сподели, че с цел да няма народен митинг на 12 юни, би трябвало да бъде дадено нарастване на заплатите от 25%, както и да се показа проект и метод за осъществяване на същинска промяна в министерството. Той уточни, че в случай че тогава обстановката е, каквато е към днешна дата, митингът остава и ще се организира.

„ Това Министерство на вътрешните работи, в този тип, не дава отговор на упованията нито на обособения жител, нито на обществото, това е реалност. Ние желаеме да създадем едно Министерство на вътрешните работи, което да дава отговор на тези упования “, разяснява Попов.

Той напомни, че в съдружното съглашение на ръководещата коалиция е било заложено в период от шест месеца да се направи функционален разбор на Министерство на вътрешните работи, а този период изтича на 13 юни. Според Попов би трябвало да се види моментното положение на Министерство на вътрешните работи с този разбор, също по този начин да се откри какво чакат жителите от министерството и по-късно управлението, дружно със синдикати, гражданско общество, неправителствения бранш и академичната общественост да изработят визия за това по какъв начин би трябвало да наподобява Министерство на вътрешните работи.

На въпрос какво още е било обсъждано на Съвета за обществено партньорство, Валентин Попов описа, че с изключение на тематиката за работещите пенсионери и нарастването на заплатите с актуализацията на бюджета, е била разисквана административната промяна и командировъчните на чиновниците.

От Министерството са съобщили на синдикатите, че администрацията в Министерство на вътрешните работи, общата и профилираната, е под допустимите 35%, дори е съвсем двойно по-малко, изясни Валентин Попов. По думите му управлението на Министерство на вътрешните работи е уведомило Съвета за обществена промяна, че не вижда учредения за в допълнение редуциране на администрацията във ведомството.

Попов сподели още, че е било разисквано и предложение на СФСМВР Съветът за обществено партньорство към министерството да излезе с решение, с което да предложи на министъра на вътрешните работи да инициира в Министерски съвет изменение на наредбата за командировките в страната, в частта ѝ за дневни пари.

„ За финален път размерът на дневните е обновен през 2008 година и той е 20 лв., тогава минималната работна заплата беше 220 лв. “, сподели Валентин Попов. От СФСМВР са предложили размерът да е не по-малко от 6% от минималната работна заплата и автоматизирано да се трансформира дружно с нея. Ръководството на Министерство на вътрешните работи ще разиска предлагането, само че е поискало спомагателни претекстове от синдикатите, които те ще показват.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР