- Валди, навършваш 70. Колко от тях са свързани с

...
- Валди, навършваш 70. Колко от тях са свързани с
Коментари Харесай

Валди Тотев на 70: С „Щурците“ имам вероятно някъде около 2 500 концерта

- Валди, навършваш 70. Колко от тях са свързани с музиката? Преди “Щурците”, с “Щурците”, независими изяви?
- Извадете 6 от 70 и ще получите годините, през които съм се занимавал с музика. До края на гимназията вземах уроци по пиано и солфеж. От всички с които съм бил през годините двама останахме да се занимаваме с музика-Стефан Драгостинов и аз

- Кога за първи път се яви пред аудитория? Коя бе първата ария, която композира, първата, която изпя?
- Още в 8 клас направихме група и първото ни излизане пред аудитория беше в кино “Петър Берон”. Изпълнихме “Къщата на изгряващото слънце” инструментално. По това време - 1965 година осъществявания на различен език с изключение на български и съветски беше строго неразрешено. Триото беше-аз на роял със строшен крайник (роялът, не аз), Митко на пионерско барабанче покрито с носна забрадка за по-дълбок тон с заварено към него парче арматурно желязо, на което стоеше чинел декориран със синджирче от 8 ст. От тези които полицаите въртяха на пръста си. Митко на акустична китара. Предизвикахме същински възторг даже без да се качвам върху рояла. Трябваше да го подкрепям с коляно за всеки случай. В гимназията към този момент бяхме напред. Асен Гаргов пристигна в махалата с три същински, а не правени китари и фабрична уредба за китара. Вече свирехме Ролинг стоунс, Трогс и Бийтълс, естествено.

- Припомни по какъв начин попадна в “Щурците”.
- С Петко Колев (Турбо) и още двама причтели спечелихме конкурс за състав на Еврейският Дом- “Емил Шекерджийски”. Там се срещнах с Вальо Меламед. който в следствие ме свърза с Веселин Тодоров. През октомври 1971 се причислих към групата “Фактор” без име за момента. Весо-бас, Жоро от “Бъндараците” соло китара, Юрката Синджирлиев от същото “тесто” -ритъм китара и вокал, Тони “Капъша” барабани и аз на джаз-орган. През 1973 година към този момент като “Формация Фактор” се превъплотихме в “Синьо-бели”. Пеци и Кирчо Маричков са ме виждали на концерти с “Фактор” в Софийски Университет и когато през 1976 година през м. август Боти Панов напуща “Щурците” аз получих неустоимото предложение да го заместя

- Имаш ли визия какъв брой концерти имаш с “Щурците” и с други групи, с които си свирил? Кои концерти ще ги помниш постоянно?
- С “Щурците” имам евентуално някъде към 2 500 концерта. Най-приятното турне от това време беше в Куба през 1981 година. Много добре минаваха и концертите в Германска демократична република с групата “Карат”. Но най-възторжена и обичана постоянно е била нашата, българска аудитория.

- Ще посрещнеш юбилея с нов диск, какво ще съдържа той? По-лесно ли се композира на село, в сравнение с в София?
- След 10 годишна пауза и възползвайки се от епидемиологичната конюнктура написах 13 нови песни. Животът в село Писанец също основава положителни условия за това. Направих и нов текст на една от песните от албума “Светлината”-2002 година. Надявам се новия албум да излезе през ноември. Заглавието е “Натрупано мълчание”. Някои от новите песни към този момент вървят по “Хоризонт” и БГ Радио. Част от тях може да чуете по БГ Радио на 4 август дружно с едно просторно изявление.

- Твоята ария “Вдигни очи” е химн на Съюз на демократичните сили. Свирил си на стотици концерти за синята концепция. С кои политици от това славно време поддържаш контакти, търсят ли те?
- Никога не съм поддържал връзки с политици. Единствено с Президента Петър Стоянов се виждаме от време на време. Винаги е прелестно да се беседва с него. Идвал е и на показване на мои планове.

- Как стана по този начин съгласно теб, че чалгата пристигна на власт и ще ни ръководи?
- Слабостта към чалгата у нас не е от през вчерашния ден. Добре помня многочислените превъплощения на “Хисарският поп”. Дойде време когато дълго подтисканите вкусови особености на огромна част от народа избиха. Това не ме тревожи, въпреки натрапчиво мощната музика която се чува постоянно да ме нервира. Няма да чуете Моцарт или Стинг пуснати “на мах”.

- Познаваш ли се със Слави Трифонов и какво мислиш за него като водещ и като политик?
- Виждал съм Слави Трифонов по времето, когато се въртеше към Влади “Въргала”. Не мога да разясня представянето му като шоумен тъй като не съм гледал предаванията му като се изключи 2-3 поради гостите, които е поканил. Не мога да си показва по какъв начин ще се оправи като политик. Вероятно няма да се оправи

- На какво съгласно теб се дължи креативното дългоденствие на “Щурците” - почти са на сцената колкото Ролинг Стоунс...
- “Ролинг Стоунс”, а и освен те са по-стара група от “Щурците”, само че в случай че се огледа кои най-дълго са свирили в неизменен състав, ние ще излезем напред.

- Песните на изпълнителите и групите от нашето потомство са евъргрийн, а нови шлагери май няма. Защо е по този начин? Кои от младите реализатори слушаш?
- Времето отсява най-хубавото. Не може да се каже кой от сегашните шлагери ще останат неувяхващи.

- А коя ти е обичаната група от предишното? От коя си се учил?
- Любимата ми група и до през днешния ден остават “Бийтълс”. Те са и повода да се занимавам с музика, а не да съм специалист счетоводител да вземем за пример. Всички се учихме от тях. Разбира се и от другите групи на ‚60-те години-Кинкс, Спенсър Дейвис, Гранд Фънк, Дийп Пърпъл и т. н. Не бива да забравяме и Елвис, Рей Чарлз. Проблемът тогава беше сложният достъп до тази музика. Ако беше свободно, както е в този момент, чалгата сигурно нямаше да избуи дотолкоз.

- Внук си на полк. Владимир Серафимов. Какво би трябвало да знаят българите за него?
- Майка ми, Лиляна Серафимова е най- дребната, пета щерка на героят от Родопите- полк. Владимир Серафимов. Сега може да се научи доста за него от Интернет. Той е един от поредицата “забравени герои”. Други бяха героите на “новото време” след 9 септември 1944 година. За други лица учехме в учебниците по история. Но както и с качествената музика времето ще отсее това което би трябвало да остане. За страдание един човешки живот не е задоволително дълъг за това.

Нашият посетител
Валди Тотев е роден на 4 август 1951 година в София. Внук на полк. Владимир Серафимов, воин от Балканските войни, избавител на Родопите от османска власт. Той е измежду създателите на група “Фактор” (1971-1974), свирил е в оркестъра на огромния и паметен Емил Димитров (1973). В “Щурците” Валди е над 20 година (от 1976 ) - написал е някои от най-известните песни “Футуролог”, “Огнен знак”, “Помниш ли”, “Среща с деня”, “Навечерие”, “Не умирай” и други От 1990 година има и солова кариера, издава албумите “Далтонист” (1992), “Кръстопът” (1995), “В часа на залеза” (1999), “Светлината” (2002) и “Ветровито” (2004). Изпълнител на годината - 1995, на БНР. Отличен е на фестивала “Златният Орфей” за песните “Жена” (1990) - първа премия, и “Петък полунощ” (1994) - огромната премия. Носител ордена “Св. св. Кирил и Методий” I степен за заслуги в региона на културата и изкуството. От 14 година Живее с Дими Димитрова, цигулар в Русенската опера. С Валди се събират преди 13 година и от този момент са неразделни и като творци-изпълнители. Радват се на спокоен креативен живот в русенското село Писанец измежду правилни другари и сами отглеждат зарзават за своята софра.

Източник
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР