Ваксините срещу грип и ковид могат да се комбинират, но

...
Ваксините срещу грип и ковид могат да се комбинират, но
Коментари Харесай

Д-р Георги Миндов: Ваксините срещу грип и ковид могат да се комбинират, но не и едновременно

„ Ваксините против грип и коронавирус могат да се комбинират, само че не и по едно и също време – в една спринцовка и в една игла. Понеже не са живи ваксини, могат да се вършат в един ден. Но, аз персонално заобикалям това нещо. “ Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria общопрактикуващият доктор доктор Георги Миндов.

„ Противогрипната е самостоятелна доза, т.е. една спринцовка – когато пристигна пациентът, когато се разберем. Докато противоковидната ваксина е във флакон с 6 дози. Лично аз избирам да се съберат на групи, с цел да не отваряме флакон с 6 дози за един човек “, разясни той.

„ На този стадий, с изключение на нормалните летни вируси, към този момент грипни вируси няма. И не се знае тази година, в случай че има изобщо, какъв брой ще бъдат мощни. Епидемията стартира нормално януари-февруари месец, тъй че в този момент би трябвало да мислим за имунизирането, където има огромен интерес “, счита лекарят.

„ Продължава националната акция за имунизиране на лица над 65 години, от персоналните лекари. Аз съм направил поръчка за моите пациенти за нужното количество ваксини. И всеки един пациент или човек над 65 години може да се обърне към своя персонален доктор и да прояви предпочитание да се имунизира. Очакваме лед към месец – месец и половина да ни ги доставят, до края на октомври, надяваме се и по-рано. За да стартираме противогрипната ваксинална акция, която за лица над 65 години ще бъде изцяло безвъзмездна “, сподели още доктор Миндов.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР