Ваксините срещу COVID-19 се използват спрямо посочените в Кратката характеристика

...
Ваксините срещу COVID-19 се използват спрямо посочените в Кратката характеристика
Коментари Харесай

РАЗСЛЕДВАНЕ НА ЕВРОКОМ: Какво се случва с неизползваните COVID ваксини у нас?

" Ваксините против COVID-19 се употребяват по отношение на посочените в Кратката характерност на всеки артикул период на валидност и условия на предпазване. След приключване на периода на валидност или при погрешно предпазване, имунизациите подлежат на бракуване и заличаване по реда на Наредба № 4 от 2018 година за изискванията и реда за унищожаването, преправянето или потреблението за други цели на лекарствените артикули. " Това дадоха отговор от Министерство на здравеопазването на въпрос на " Евроком " - Какво ще бъде направено с неизползваните ваксини?

Припомняме, че преди дни " Евроком " разгласява, че.

До 4 април България е получила ваксини на стойност над 178 милиона лв. и сме дарили повече от 3 милиона дози на стойност 28 милиона лв..

" Евроком " се допита до здравното министертво, а оттова дадоха отговор, че до края на годинита в страната би трябвало да дойдат още милиони ваксини на стойност над 104 милиона лв., които има огромна възможност още веднъж да бъдат дарени. На ден в страната ни се слагат по едвам няколко стотин дози, като всяка последваща седмица те понижават.

На въпрос Защо се купуват ваксини, откакто се имунизират приблизително по 1000 души дневно - Министерство на здравеопазването дадоха отговор по този начин:

През 2020 година по отношение на разрастващата се пандемия от COVID-19 страните членки на Европейския съюз упълномощиха Европейската комисия да подписва от тяхно име съглашения за покупка на ваксини против COVID-19. Упълномощаването се извърши посредством Споразумението, с което Европейската комисия се упълномощава да предлага на участващите страни членки и да подписва от тяхно име предварителни съглашения за покупка на ваксини („ Advance Purchase Agreement “) с техни производители за страните членки да се снабдят с ваксини в битката с пандемията от COVID-19. Споразумението е утвърдено от Народното събрание със Закон за одобрение на Споразумението, с което Европейската комисия се упълномощава да предлага на участващите страни членки и да подписва от тяхно име предварителни съглашения за покупка на ваксини („ Advance Purchase Agreement “) с техни производители за страните членки да се снабдят с ваксини в битката с пандемията от COVID–19 (обн. Дъждовни води, бр. 71 от 2020 г.).
Въз основа на това съглашение Европейската комисия, за да обезпечи достъп до необятно портфолио от ваксини на страните членки е сключила съглашения за покупка на ваксини с производителите на лекарствени артикули Biontech Manufacturing GmbH и Pfizer Manufacturing Belgium NV, Astra Zeneca, Sanofi Pasteur SA и Glaxosmithkline Biologicals SA, Janssen Pharmaceutica NV, Moderna Switzerland GmbH, CureVac, Valneva Austria GmbH и Novavax, Inc. Споразуменията съдържат уговорките на страните, периодите и изискванията за осъществяване, цената на имунизацията, както и изискванията за прекратяването им.
Всички съглашения за закупуване и доставка на ваксини против Covid-19, които Европейската комисия е сключила с производителите на лекарствени артикули съдържат клаузи за конфиденциалност и информация на трети лица може да се даде единствено след изразено единодушие на страните по всяко съглашение (ЕК и съответната фармацевтична компания).
С цел обезпечаване на гласност и след изразено единодушие от производители Европейска комисия е разгласила споразуменията с тях с избрани ограничавания на информацията, които са налични на интернет страницата на Европейската комисия:

От " Евроком " изпратихме въпрос до Министрество на опазването на здравето и по отношение на имунизационната акция у нас. По данни на 14 дни в страната са сложени едвам 9 386. А отговорът на здравното министерство:

Кампанията „ + мен “ започва преди по-малко от два месеца. В този смисъл е прекомерно рано за отчитане на резултати. Настоящият екип на Министерството на здравеопазването пази позицията, че въпреки такава огромна осведомителна акция да беше нужна преди година и половина, с цел да бъде резултатът от нея осезателен (т.е. повече хора да бъдат предпазени от тежко боледуване и следващи затруднения за здравето, което косвено значи по-ниски равнища на смъртност по причина COVID-19), е неотложно такава да бъде осъществена поради ниския имунизационен обсег в страната и евентуалната заплаха от нова епидемиологична вълна. Разхлабването на ограниченията, отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура, идването на по-топлите месеци, промяната в дневния ред на обществото, както и насъбраната у хората отмалялост от пандемията доведоха до резигнация по отношение на имунизацията като метод да предпазим себе си и своите близки от COVID-19. Това са и главните провокации (което по-подробно е изложено и тук: https://plusmen.bg/about/campaign), които стоят пред екипа на Министерство на здравеопазването по повод връзката на тематиката.
Все отново отчитаме като позитивен обстоятелството, че в министерството не престават да идват въпроси от жители, свързани с имунизацията, като постоянно те реферират към текстове, оповестени на уеб страницата на акцията. Най-често се касае за имунизация при съответни здравословни положения, след преболедуване, както и по отношение на пост-COVID синдрома и други видове затруднения след прекарана зараза. Успоредно с това полемиките с здравната колегия и така наречен social listening демонстрират, че обществото има най-голямо доверие на институциите и лекарите във връзка с имунизацията, заради което Министерство на здравеопазването употребява целия инструментариум, с който разполага:
- Ангажира експертните препоръки по другите медицински специалности да изготвят тясно профилирани материали, основани на резултатите от най-актуалните научни изследвания и метаанализи. В резултат са готови цифрови брошури, както и съответни текстове, касаещи разнообразни здравословни положения и показаността на имунизацията при тях.
- Материалите в уеб страницата се дават на всички РЗИ в страната с напътствие за разпространяването им до общопрактикуващите лекари и лечебните заведения на територията на съответната област (което до момента не е правено). По този метод осигуряваме още една опция до жителите да доближи истината за имунизациите.
- На уеб страницата на акцията също е налично всичко за имунизациите и имунизацията на едно място (видове ваксини, клинични изпитвания и изследвания, логистични въпроси, вероятни имунизационни схеми и т.н.), което доста улеснява достъпа до достоверна информация. Разчитаме, че популацията в дейна трудова възраст, което работи с интернет и със обществените мрежи, запознавайки се с наличната информация, може да бъде уверено в изгодите от имунизацията, в това число и да ги ретранслира към по-възрастните. Единствено на този уебсайт са налични и динамични статистически данни за имунизационния обсег в страната.
- За да достигнем до общопрактикуващите лекари, Министерство на здравеопазването взаимно с Националната платформа за здравна връзка CredoWeb провеждат поредност от тематични полемики, да вземем за пример осъществените към този момент виртуални срещи на тематика имунизациите против COVID-19 при хронично заболели и при деца, при хора със сърдечно-съдови, автоимунни болести, диабет и други
- По отношение на работата в уязвимите групи взаимно с Националната мрежа на здравните посредници също се провеждат полемики. Последната такава имаше за цел да даде на посредниците причините, с които да разсеят страховете и митовете по отношение на имунизацията в общността.
- Всяка седмица се организират полемики за изгодите от имунизациите измежду работещите в центровете за незабавна здравна помощ.
- На 27 април в Нов български университет се организира полемика със студенти на тематика имунизацията като предварителна защита на пост-COVID положения, с преподавател доктор Рада Прокопова – шеф поделение по кардиология към Клиника по вътрешни заболявания в УМБАЛ „ Св. Анна “. Инициативата е част от напъните на Министерство на здравеопазването за повишение информираността на студентската общественост у нас.
- В рамките на акцията досега са снимани над 30 видео материала, в които изтъкнати наши лекари коментират изгодите от имунизацията за другите рискови групи; над 10 материала – персонални истории, а настрана от това и изявленията с изтъкнати наши медици, налични на уеб страницата https://plusmen.bg/.
- Видеоклипът – шапка на акцията – е възложен на столичния Метрополитен и на Националното съдружие на общините в Република България за разпространяване, като концепцията е вниманието на повече хора да бъде ангажирано с идеята. Предстои снимането и на последващо видео.
- Продължават и напъните ни за разпространение на акцията в обществените мрежи, където всекидневно се разгласяват профилирани материали, инфографики и други тематични текстове по сходство на акциите, осъществени от страните в Европейски Съюз с високо имунизационно покритие.
В допълнение, на 19 април започва и програмата на Българския Червен кръст за разширение на имунизационния обсег в страната. В тази връзка Министерство на здравеопазването разчита взаимните ни старания да дадат резултат.
Обръщаме внимание, че акцията „ + мен “ не е лимитирана със периоди

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР