Ваксините предизвикват между 5 и 40-кратно по-високи нива на защитни

...
Ваксините предизвикват между 5 и 40-кратно по-високи нива на защитни
Коментари Харесай

Коронавирусът SARS-CoV-2 има 280 000 мутации

 Ваксините провокират сред 5 и 40-кратно по-високи равнища на защитни антитела против новите варианти на по-заразен ковид, а преболедуването не е толкоз дейно за имунитета.

Хората не трябва да се плашат от разновидностите. Но от появяването си до момента коронавирусът SARS-CoV-2 има 280 000 разновидности. Това е механизъм за адаптиране към околната среда. Колкото пандемията е по-разпространена, толкоз по-голяма е вероятността от увеличение на разновидностите. Това изясни пред Радио София пулмологът доктор Александър Симидчиев.

Щамовете от Англия, Южна Африка и Бразилия са по-интересни, поради метода, по който вирусът влиза в нашите кафези. Затова те са и по-заразни.

Специалистът означи, че към момента са незадоволително изявленията, с цел да се вършат научни заключения, само че вирусите, които си трансформират спайк протеина в забележителна степен (като при упоменатите мутации), стават по-малко чувствителни към антителата, формирани по отношение на първичния вид на вируса. Затова при тези три щама защитният отговор - след преболедуване или след имунизация, се нуждае от към 6-кратно увеличение.

За имунен отговор след слагане на първата ваксина на човешкия организъм е нужно време – от 3 седмици до месец и половина.

При препаратите, създадени на RNK основа, организмът се провокира да създаде защѝтен белтък, подтикващ имунитета, изясни специалистът. При тези ваксини е малко евентуално да настъпят алергични реакции, само че са доста чувствителни към температурно и логистиката им е по-трудна – при тръскане могат да се дезактивират.

При векторните информацията се вкарва в клетките посредством други вируси, които заразяват горните дихателни пътища.

Д-р Симидчиев съпостави наличните ваксини в света и не премълча обстоятелството, че при дефицит на имунизационни препарати, човек мъчно може да избира за типа.

" Хората избират дали да се имунизират или не. Именно имунизацията е инструментът за ограничение разпространяването на ковид. Бъдещето ни зависи освен от самостоятелните дейности, само че и от държанието ни като общественост. Правилата би трябвало да се съблюдават “, посочи пулмологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР