Ваксини няма“ е най-често срещаният надпис пред аптеките тази есен.

...
Ваксини няма“ е най-често срещаният надпис пред аптеките тази есен.
Коментари Харесай

Противогрипните ваксини свършиха, ново зареждане за момента не се очаква

„ Ваксини няма “ е най-често срещаният надпис пред аптеките тази есен. Заради и предизвестията на медиците, че двойно заразяване – с грип и, може да е съдбовно, мнозина българи взеха решение да се имунизират, оповестява БТВ.
Аптеките обаче се оказаха неподготвени за напора от искащи. Според хора от сектора количеството на доставките тази година е на база на потреблението през предната година.
 Проф. Маргарита Апостолова: Неефикасността на грипната ваксина е пословична Проф. Маргарита Апостолова: Неефикасността на грипната ваксина е пословична
" Аз съм последовател на имунизациите като такива, различен е въпросът, че положителни грипни ваксини съвсем няма и тези ваксини, които се създават...
Засилено търсене има и при персоналните лекари, които получават безвъзмездни ваксини за пациентите си над 65-годишна възраст по националната стратегия. При тях обаче имунизациите са избран брой и не покриват цялата пациентска листа, по тази причина се постанова да избират. „ За хора, които са онкологично оперирани, хора, които са с тежки болести.хМоите пациенти над 65-годишни са сред 70 и 100 индивида “, споделя доктор Едмонд Йорданов, общопрактикуващ доктор, който е получил 10 ваксини.
Сред пациентите му е Албена Найденова, която е с редица съпътстващи болести. Заради възрастта си тя не попада в програмата за гратис имунизиране. Решението – да си купи препарата от аптечната мрежа. „ Обикалях няколко аптеки – подвигат плещи хората. Ще стискаме зъби да не се разболяваме и това е – нямам различен излаз “, споделя тя.
Влизаме в една от столичните аптеки. Там ни споделят, че авансово при тях са се записали 200 души, с цел да си купят ваксина, когато има зареждане. Впоследствие се оказва, че в аптеката идват едвам 20 бройки. „ Общо взето всички са ядосани, тъй като ние въпреки всичко поехме някакъв ангажимент. Във връзка с ковид търсенето е в пъти повече, в сравнение с предходната година. Това не се е съобразило с доставката “, споделя фармацевтът Кристина Стоева.
Повече доставки не се възнамеряват, споделиха за bTV от Асоциацията на притежателите на аптеки. Последната е от към 84 хиляди бройки. „ В България обичайно имунизационното покритие против грип е към 3%. Въпреки всичко можеше да се планува, че в тази по-особена есен искащите ще са повече “,. проф. Асена Сербезова.
 Помагат ли противогрипните ваксини и против заразяване от ковид? Помагат ли противогрипните ваксини и против заразяване от ковид?
Противогрипните ваксини може да оказват помощ на организма да се отбрани от COVID-19. Това сочат резултати от изследване в Нидерландия, цитира...
По-рано през седмицата заместник-здравният министър доктор Бойко Пенков съобщи, че се водят договаряния за възможни доставки от пазари в чужбина. Министерството на здравеопазването и организацията по медикаментите са отправили искане към двете вероятни компании да проучат опциите за спомагателни доставки към страната ни. От ведомството обаче акцентират, че дефицит има в целия свят, защото поръчките се вършат доста по-рано.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР