Ваксинацията върви по план и вече са ваксинирани 3844 души

...
Ваксинацията върви по план и вече са ваксинирани 3844 души
Коментари Харесай

Коронавирус в България: 82-годишната медицинска сестра също се ваксинира днес

Ваксинацията върви по проект и към този момент са имунизирани 3844 души в цялата страна,  обяви министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов по време на последното за годината държавно съвещание.

„ Във всички области на страната е направена организация за имунизирането на медицинския личен състав на първа линия “, посочи той. Министерството на здравеопазването ще започва също по този начин осведомителна акция, с цел да може всеки български жители да бъде информиран за процеса на имунизирането.

Междувременно  п равителството отпусна още 125 милиона лв. за ваксини против Covid-19.  „ С тези 125 милиона лв., общо 305 милиона лв. са дадени от парите на българските данъкоплатци за ваксини. Ваксините са безвъзмездни и се поставят единствено при предпочитание от страна на всеки българин “, съобщи министър председателят Бойко Борисов и подсети, че имунизациите са утвърдени от Европейската организация за медикаменти и Европейската комисия.

„ Ваксината е единственото, което може да ни извади от пандемията. С големите старания на всички наши лекари и медицинските сестри, санитари, лаборанти, персоналния им образец, който дадоха с имунизирането. Това е единственият късмет, който цивилизованият свят вижда сега – посредством имунизациите да излезем от тази война “, сподели още Борисов.

Очаква се при започване на идната година в България да дойде и идната пратка ваксини .
Данните от последното денонощие
През последните 24 часа у нас са  регистрирани 1438 нови случая  на ковид при направени  8 084  теста, сочат данните от Единния информативен портал. Това значи, че  17,79% от взетите проби са дали позитивен резултат .  3703 от тестванията са по метд PCR, a останлите 4381 са бързи антигенни проби.

Най-много нови случаи има в София - 246 , по-късно се подреждат Варна със 171 и Пловдив със 128 инфектирани.

Общият брой на доказаните случаи у нас към този момент е 199 491. Активните все още случаи са 76 684. 5 023   от тях са приети в болница, от които 474 са настанени в интензивно поделение. 

Жертвите  на заболяването станаха 7 405 , 154 от които са от последното денонощие.  През последните 24 часа са излекувани 2919 души, по този начин общият им брой доближава 115 402.

82 – годишната здравна сестра Ценка Досева от сунгурларското село Подвис също се имунизира през днешния ден против ковид. След ваксина цията сестра Досева се усеща добре. От началото на коронавирусната пандемия здравна сестра Ценка Досева всекидневно не стопира да работи и лекува жителите на Подвис и прилежащите села. Вече над 50 години тя е неразделно до своите съграждани, построила е доверие измежду тях и е от дребното здравни служащи, които до тази заветна възраст продължава да се грижи за пациентите си. Досега не се е сблъсквала с ковид, тъй като в селото нямат болен, само че не се опасява, тъй като съблюдава всички ограничения. След като се ваксинира, сестра Досева чака скоро самата тя да стартира да поставя ваксина на своите пациенти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР