Ваксината за бебета срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца

...
Ваксината за бебета срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца
Коментари Харесай

Ваксината за бебета срещу редица вируси ще бъде доставена до 8 септември

Ваксината за бебета против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца вид Б и вирусен хепатит вид Б ще бъде доставена до 8 септември тази година. Това споделиха за Българска телеграфна агенция от Министерството на здравеопазването (МЗ).

От Министерство на здравеопазването издадоха инструкции към районните здравни инспекции за основаване на организация, която планува да се осведомят общопрактикуващите лекари. Лекарите ще би трябвало предпочитано да ваксинират с първи банкет на имунизацията не имунизирани деца от двумесечна възраст с наличните количества ваксина и краткотрайно да отсрочат използването на втори и/или трети банкет на подлежащите за имунизиране деца.

До 25 август в Министерство на здравеопазването чакат информация от здравните инспекции за нужните количества от имунизацията за интервала септември-октомври 2023 година, в това число и за обгръщане на неимунизирани през 2023 година с първи, втори или трети банкет на шесткомпонентна ваксина.

В края на юли 2023 година в Министерство на здравеопазването се получи информация от изпълнителя по контракта за доставка на шесткомпонентната ваксина, която се ползва за наложителна имунизация при деца от двумесечна възраст след раждането, за неспособност да извърши навреме доставката на 65 000 дози заради индустриални проблеми, свързани с пакетирането на имунизацията.

На 1 август Столичната районна здравна ревизия разгласява данни за наличните ваксини, от които беше видно, че шествалентната ваксина не е налична. Главният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев сподели тогава, че повода е индустриален проблем и се чака скорошна доставка от 15 хиляди дози.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР