Ваксината срещу коронавирус няма да е задължителна и ще бъде

...
Ваксината срещу коронавирус няма да е задължителна и ще бъде
Коментари Харесай

Ваксина срещу COVID-19 не се изпитвала върху хора у нас

Ваксината против ковид няма да е наложителна и ще бъде безвъзмездна за българските жители, които пожелаят да си я слагат.

Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов при визитата си в Стара Загора.

Той уточни, че на този стадий България е декларирала над 2 млн. ваксини за уязвимите групи от популацията - хората над 65-годишна възраст, такива с хронични болести и чиновниците на първа линия.

" В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора, за което се приказва в общественото пространство. В ИАЛ не са постъпвали документи за клинични изпитвания на ваксина у нас ", добави още проф. Ангелов.

Той изрази усещането си от организацията и координацията сред всички структури на територията на област Стара Загора - РЗИ, лечебни заведения, полиция , всички, които са ангажирани в битката с ковид.

Ангелов уточни, че от началото на епидемията в региона са открити 422 позитивни случая, от които дейни са 165, а умрелите са 18. Към днешна дата 17 са приетите в болница пациенти , като всички те са настанени в УМБАЛ " Проф. доктор Стоян Киркович ".

В регионалната болница има основана подготвеност за откриване на в допълнение 143 кревати, а при по-голям напън върху системата и още 40 кревати.

Здравният министър изясни, че с изключение на УМБАЛ " Проф. доктор Стоян Киркович " има още две лечебни заведения на територията на региона, които са избрани да организират лекуването на пациенти с COVID-19 - МБАЛ Казанлък и МБАЛ Тракия.

При по-голямо натоварване на системата е основана опция и други лечебни заведения, ситуирани на територията на региона, да одобряват пациенти с коронавирусна зараза, стана ясно още от думите на Ангелов.

" По време на срещата ми с регионалния спешен щаб разговаряхме с представители на Тракийския университет по отношение на откриването на новата академична образователна година и образованието на студентите по медицина. Моето мнение е, че тя би трябвало да стартира присъствено, тъй като медицина не се учи по електронен път. За да можем да създадем един квалифициран доктор, той би трябвало да работи директно с пациентите си, да комуникира с тях и да може да прави всички нужни операции, което няма по какъв начин да се случи отдалечено ", разяснява здравният министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР