Ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ е ефективна и срещу новите

...
Ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ е ефективна и срещу новите
Коментари Харесай

Ваксината на „Пфайзер“ е ефективна и срещу мутациите

Ваксината на „ Пфайзер “ и „ Бионтех “ е ефикасна и против новите разновидности на ковид, които бяха открити в Кент и Южна Африка, сочи ново проучване на имунния отговор. Хората, които са получили и двете дози от препарата, имат мощна реакция на имунните Т-клетки, които защищават от разболяване, съобщи bTV.

Макар предходни проучвания да демонстрираха, че антителата от имунизацията са ефикасни в по-ниска степен против новите разновидности, това е тествано върху „ основани “ вируси, а не такива, изолирани от същински пациенти. При предходните изследвания също по този начин не е обсъждана отбраната, която дават Т-клетките. Професорът по вирусология Уилям Джеймс от университета „ Оксфорд “ и неговите сътрудници употребявали кръвни проби от хора, които са се възстановили от ковид, както и от здравни лица, получили една или две дози от имунизацията на „ Пфайзер “. За изследването са употребявани също изолираните разновидности В117 и В1.351, които са присъщи за разновидностите от Кент и Южна Африка.

Използван е също по този начин вид от по-старите, който е циркулирал през миналата година. Антитела и Т-клетки били подложени на проби, с цел да се ревизира по какъв начин се оправят с новите разновидности. Проучването открива, че – в действителност – антителата сами по себе си не задоволително ефикасни против новите разновидности. При разновидността от Кент антителата имали по-ниска отбрана, до момента в който разновидността от Южна Африка изобщо не се повлиял. В същото време, обаче, учените следили мощна реакция при Т-клетките против всички налични разновидности на ковид и то единствено след първата доза ваксина.

Учените показват, че тези открития не значат, че не е допустимо да се разболеем от коронавирусните разновидности след имунизация. Но все пак Т-клетките съумяват да разпознаят другите елементи на шиповидния протеин даже при промените. От „ Оксфорд “ показват още, че даже при първа доза от имунизацията на „ Пфайзер “ реакцията на Т-клетките е много висока. Проучването хвърля светлина и върху различен неразбираем проблем – дали преболедувалите хора могат да се заразят още веднъж от другите разновидности на ковид. Активността на Т-клетки е засечена при всички – и тези с ваксина, и тези без, само че при антителата има основни разлики в действието. Дори при хората с високи равнища на антитела е можело да мери известно обезвреждане на разновидността от Южна Африка, само че при тези с ниски равнища – съвсем никакво. Учените показват, че това е доказателство за какво даже преболедувалите би трябвало да се имунизират.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР