Вакханлията с разграбването на активи, гарантиращи вземанията на фалираната през

...
Вакханлията с разграбването на активи, гарантиращи вземанията на фалираната през
Коментари Харесай

Пипалата на Бисер Лазов задушиха и Гипс АД

Вакханлията с разграбването на активи, гарантиращи вземанията на фалираната през 2014 година Корпоративна комерсиална банка продължава. Вече шеста година най-апетитните парцели и дялове от печеливши сдружения се трансферират към „ подобаващите “ хора със смехотворни „ причини “, а в това време възобновяване на задълженията към оповестената в неплатежоспособност финансова институция от ден на ден се трансформира в мираж.

Последният образец за това е опитът да бъде откраднато едно от работещите сдружения – „ Гипс “ АД, в село Кошава, Видинско. За това сигнализират някогашните шефове на КТБ Георги Зяпков и Георги Христов в сигнала си до основния прокурор Иван Гешев от 24 септември 2020 година.

От документа, с който в. „ БАНКЕРЪ “ разполага, излиза наяве, че в следствие от разрастващото се сега произвеждане по неплатежоспособност на "Гипс " АД (т. дело №55 от 2017 година по разказа на ОС-Видин), съществува сериозна заплаха, сдружението и неговите активи „ окончателно да бъдат откраднати посредством подправени и завоалирани правни начини, наподобяващи правда и правомерност, като правосъдни органи и администрацията на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да се слагат под подвеждане или да стават съучастници в една фрапираща кражба и операция - за сметка на кредиторите на КТБ-АД (н).

В сигнала са разказани съответните дейности (или по-точно бездействие) на лица от мениджмънта на „ Гипс “ АД, както и на свързани с АД-то лица и търговски сдружения, представящи се като негови „ кредитори “, които съгласно някогашните шефове на банката са оплетени „ в незаконни схеми “.

Едва ли за някого, който следи по-отблизо детайлите към така наречен „ Мегадело КТБ “, ще бъде изненада, че и тук е намесено името на един от главните очевидци на Специализираната прокуратура - Бисер Лазов, който, откогато се подвизава в тази си роля, се прероди

от елементарен разносвач на документи в милионер.

И в този случай всичко се случва под носа на синдиците на фалираната банка, които съставляват най-големия заемодател на „ Гипс “ АД - поради шест заема, отпуснати от КТБ в интервала 2008-2013 година. Ако съдим по съглашението сред синдиците на банката и мениджърите на АД-то, подписано на 28 април 2017 година, общият размер на задълженията на предприятието към фалираната банка е над 5.5 млн. лв..

От същият документ излиза наяве, че тези борчове ще се връщат поетапно, тъй като сдружението продължава да работи и то добре: съгласно финансовите му доклади, оповестени в Търговския указател, от слагането на КТБ под необикновен контрол през лятото на 2014 година до момента в касата му са влезнали общо... 60.67 млн. лв.. Или казано с думи елементарни, в никакъв случай не е имало никакъв проблем управлението на "Гипс " АД да погасява заемите му към КТБ.

През 2015 година обаче сдружението стопира да обслужва постоянно и в цялостен размер кредитните си отговорности към фалираната към този момент банка. "Началниците " й надлежно подават молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност на длъжника и във Видинския областен съд е формирано Дело № 44 от 2015 година.

В рамките на това произвеждане КТБ се явява главен заемодател на "Гипс " АД и желае налагането на привременни обезпечителни ограничения. Причината е, че още през ноември 2014 година мениджърите на "Гипс " АД - Пламен Василев и Юлиян Петков, са учредявали необикновен залог на комерсиалното дружество в интерес на „ Индустриални вложения “ АД, сдружение, следено от небезизвестния "източвач " на КТБ след нейното затваряне - Веселин Бушев.

Учредени са и договорни ипотеки,

които КТБ нападна по- късно в обособени каузи. Делото по неплатежоспособност приключва напролет на 2017 година с постигането на извънсъдебна конвенция. Тя е подписана на 28 април 2017 година от изпълнителния шеф Юлиян Петков и от двамата синдици на КТБ - Ангел Донов и Кристи Маринова.

През есента на 2017 година различен заемодател на "Гипс " АД - Сдружение „ Дружество за групово ръководство в частна изгода правата на продуцентите на звукозаписи и музикални видеозаписи и на артистите реализатори - ПРОФОН “ подава нова молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност. Видинският съд образува ново дело (т. д. № 55 ), само че през април 2019 година отхвърля да открие произвеждане по неплатежоспособност. Този отвод е нападнат пред Софийския апелативен съд, който половин година по-късно - с Решение № 2619/2019 година - въпреки всичко удовлетворява молбата на ПРОФОН.

Преди да се случи това обаче "Гипс " АД към този момент е било вкарано в схемата, която създателите на сигнала до основния прокурор - Георги Зяпков и Георги Христов са описали като "няколко паралелни и увреждащи кредиторите и акционерите на сдружението дейности на ръководещите Петков и Василев ".

Историята е следната.

На 8 май 2014 година те подписват контракт за цесия с компания „ Реал жанр “ ЕООД. По силата на този контракт "Гипс " АД поема задължението да закупи вземания на „ Реал Стил “ ЕООД от "Корпоративна комерсиална банка " АД. В Списъка на признатите предявени вземания на кредиторите по член 685, ал.1 от Търговския закон, направен от синдика на "Гипс " АД - Любен Иванов, някакви повърхностни данни съществуват.

Според някогашните шефове в КТБ Зяпков и Христов обаче това взимане е менте. Двамата прецизират, че преди влизането на квесторите в банката на 20 юни 2014 година, никой в КТБ не е чувал за сходна цесия. И задават разумния въпрос: "Защо и с какъв претекст, вместо да си заплащат паричните отговорности по контракти за заем за десетки милиони, изпълнителните шефове на "Гипс " АД се занимават с покупка на вземания против КТБ? “

Втора история, още по-скандална.

На незнайна дата "Гипс " АД задлъжнява към „ Гипс Кошава майнинг “ ЕООД с... 30 млн. евро. Първоначално, вземанията са дължими към „ Гипс Кошава “ АД с регистриран капитал от 51 000 лева и със притежатели Пламен Василев, Росен Иванов и Нели Тодорова.

Но от Търговския указател излиза наяве, че до 2019 година въпросното сдружение няма никакви активи, след което внезапно и като по знамение се снабдява с вземания за над 80 млн. лв.. За да наподобява всичко като същинско, в салдото (в пасива) му пък стоят отговорности за сходна по мярка сума... незнайно към кого!

И най-после, с цел да е цялостна мистерията, посредством контракт за цесия от 8 октомври 2019 година „ Гипс Кошава “ АД е било добито от „ Реал Стил “ ЕООД. Дружество, което за 15-годишното си битие я има, я няма 150 000-200 000 лева доходи от оперативна активност.

Оттук нататък... стартира най-интересното.

Лицето Пламен Василев е шеф и съсобственик както на длъжника "Гипс " АД, по този начин и на кредитора „ Гипс Кошава майнинг “ ЕООД.

А Георги Славчев Георгиев - притежател на "Реал Стил " ЕООД до 25 октомври 2019 година (на тази дата сдружението е трансферирано на "Евробилд груп 2003 " ЕООД), е в дъното и на още един неуместен контракт, по силата на който „ Реал Стил “ ЕООД продава на "Гипс " АД

13 040 000 налични поименни акции

от капитала на „ Технологичен център – Институт по микроелектроника “ АД (ТЦ-ИМЕ), обективирани във Временно уверение № 9А от 28 май 2018 година.

По този мотив, в сигнала си някогашните изпълнителни шефове на КТБ споделят: "За тази „ велика “ инвестиция, наречена „ покупка “, "Гипс " АД се е задължило да заплати 3 000 000 (три милиона) лв. на „ Реал Стил “ ЕООД, което явно не е сторило и по този начин е задлъжняло с цели 3 000 000 (три милиона) лева… „

И прецизират кой тъкмо стои зад „ Реал жанр “ ЕООД. Негов едноличен притежател и шеф е Георги Георгиев, който по свидетелски показания на Бисер Лазов пред арбитър Вергиния Петрова (по НОХД №2209/2017г. ) е негов другар от детинство, с който са тичали по стадиона и който е от близкия му другарски кръг.

„ Същото е изложено в правосъдните съвещания по НОХД №2209/2017г. по разказа на СпНС, провели се на 28.11.2019 година и на 28.01.2020 година... Същият Георги Славчев Георгиев, прочее, явно е задоволително непосредствен на Бисер Лазов, откакто е попаднал и в Съвета на шефовете на „ Холдинг Кооп-Юг “ АД, представлявано от самия Бисер Лазов, а е и част от други схеми на Бисер Лазов за кражба на активи на „ Евробилд 2003 “ ЕООД и други сдружения “, пишат Георги Зяпков и Георги Христов.

Още три любопитни контракта попадат в сигнала до основния прокурор.

Единият е за финансов лизинг от май 2017 година. По силата на този договор,

лизингодателят „ Нейчъръл Трейдинг “ ЕООД,

дава движими движимости – индустриални машини, уреди и инвентар. Собственик на капитала и шеф на това сдружение е Красимира Енчева - сестрата на Бисер Лазов. А размерът на това предявено към "Гипс " АД взимане е заоблен на скромните... 13.775 млн. лв..

Съвсем естествено, въпросната рекламация е призната безрезервно от синдика на "Гипс " АД. А не би трябвало, тъй като съгласно създателите на сигнала тази договорка буди подозрения в няколко направления: дали „ Нейчъръл трейдинг “ ЕООД има лиценз и утвърждение от Българска народна банка да прави лизингова дейност; какъв е произхода на парите, с които то е придобило профилираната минно-добивна техника, предмет на лизинговия договор; каква е действителната цена на въпросната техника, че ЕООД-то да я "раздава " на лизинг; сходни интервенции позволени ли са от Българска народна банка и така нататък

Според Зяпков и Христов даже повърхностния обзор на финансовото състояние на „ Нейчъръл Трейдинг “ ЕООД в Търговския указател не дава учредения за сходни допускания и финансови благоприятни условия. За да не затрудняват обаче прокурорите, които вероятно ще тръгнат да работят по техния сигнал, двамата им дават и един жокер.

Счетоводният баланс на „ Нейчъръл Трейдинг “ ЕООД към 31 декември 2017 година, е направен от компания „ Стрега “ ЕООД. Тази компания се съставлява от Албена Андреева, която - с изключение на спътница в живота на Бисер Лазов - е и един от главните очевидци на Специализираната прокуратура по „ Мегаделото КТБ “.

Другият любопитен контракт е подписан на 23 април 2019 година и е

сред „ Гипс " АД и „ Аквафинанс “ ЕООД.

за доставка на стойност... 550 лв.. Сделката не би събудила ничии съмнения, само че по принцип. В частност притежател на „ Аквафинанс “ ЕООД е друго ЕООД - „ Интер Финанс инвест “, което пък е благосъстоятелност на Бисер Лазов и на нежната му половинка Албена Андреева. А шеф на компанията е Златка Качин, чието име попада в още няколко перли от фирмената корона на Бисер Лазов.

И най-после - в. "БАНКЕРЪ " попадна на едно решение на Министерския съвет от 21 август 2017 година ( № 478 ), в което държавното управление - по предложение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова - позволява на "Гипс " АД да трансферира правата и отговорностите си по концесията за рандеман на гипс от находище Кошава, на "Гипс Кошава " АД. Или преведено на човешки език, длъжникът на КТБ е подложен в неспособност да работи обикновено, в случай, че главният му запас е възложен на "чиста " откъм задължения компания...

Ако това не е съглашателство за обир, здраве му кажи.

Сега на ход е прокуратурата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР