Ваканционният сезон е в разгара си и мнозина са на

...
Ваканционният сезон е в разгара си и мнозина са на
Коментари Харесай

Не подценявайте опасността на микросъня!

Ваканционният сезон е в разгара си и мнозина са на път за почивката си. Не е извънредно хората да изминат няколкостотин километра със личния си автомобил, само че при такива пътувания рискът от отмалялост зад кормилото постоянно се подценява. Много участници в придвижването употребяват ранните или късните часове на нощта, с цел да избегнат блокиране в трафика и да избегнат пиковия час.

За кои предупредителни знаци би трябвало да внимават водачите при такива пътувания?

Умората на кормилото не е извънредно явлениев, всеки, който е изтощен, се концентрира по-трудно, реагира по-бавно и се надценява. След единствено 17 часа без сън представянето е толкоз неприятно, колкото при централизация на алкохол в кръвта от 0,5 на хиляда, 24 часа отнемане от сън даже подхождат на съвсем едно на хиляда.

Умората също по този начин усилва риска от микросън, който може да докара до изключително тежки произшествия. С микросън от единствено две секунди транспортното средство изминава 56 метра неконтролирано със скорост от 100 км/ч. Важно е да разпознаете първите сигнали в себе си и да си извършите верните заключения.

Остри предупредителни признаци са честото прозяване, ненадейно настинка и мощна потребност от придвижване. Ако имате проблеми да останете в лентата или чувствате, че пътят се стеснява, направете отмора. Със затваряне на очи, ненадейно тръгване и внезапни, неволни придвижвания на главата, водачът към този момент е в микросън! Затова при дълги пътувания, като да вземем за пример отиване на отмора, водачите би трябвало да възнамеряват почивки на всеки два часа. Кратка разходка или извършения за релаксация могат да оказват помощ за увеличение на способността за централизация.

По опция би трябвало да се заобикалят стимулиращи питиета като кафе или енергийни питиета. Те ободряват единствено за малко време, само че не могат да се оправят със самата отмалялост.

Пътищата са чисти, децата могат да спят комфортно в колата и не е горещо като денем - преимуществата на шофирането през нощта са явни. Но те също могат да доведат до рискове. Умората и неналичието на централизация са следствията, тъмнината на пътя също утежнява личното ви зрение и усилва напъните при дълго шофиране. Тук постоянно се прибавя изтощението от дългия работен ден.

Системите за подкрепяне в колите могат да предизвестяват лидера за промени в държанието при шофиране. Системите за предизвестие при овакантяване на лентата и системите за предизвестие за конфликт обаче имат единствено поддържаща функционалност и не могат да предотвратят заспиване при акцидент. Шофьорите би трябвало постоянно да са уверени, че могат интензивно да управляват автомобила си, без значение кои асистиращи системи са конфигурирани в него.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР