Важно за предотвратяване на заболяването е да бъдем информирани за

...
Важно за предотвратяване на заболяването е да бъдем информирани за
Коментари Харесай

„ЛИНА” е партньор на националната кампания за скрининг срещу рак на дебелото черво

Важно за попречване на болестта е да бъдем осведомени за рисковите фактори

Медицинска лаборатория „ ЛИНА ” се включва в националната акция за безвъзмезден скрининг против рак на дебелото черво. Тя е ориентирана към мъже и дами над 18-годишна възраст и изключително към рисковите групи в диапазона 50-74 години. Организатор на самодейността, която стартира на 28.03.2024 година и продължава до 30.06.2024 година, е Фондация „ Лъчезар Цоцорков ”.

Какво представлява  скринингът?

Фекален тест за окултно кървене - употребява се за откриването на кръв във фекалиите, което може да бъде знак за съществуване на полипи или израстък. Прилага се за всеобщ скрининг на рак на дебелото черво в редица европейски страни. При позитивен тест диагнозата се прецизира с спомагателни ендоскопски проучвания, защото съществуването на кръв в изпражненията може да се дължи и на други аргументи.

Как да се изследвате гратис?

Посетете която и да е от независимите и манипулационни на „ ЛИНА ” в страната и поискайте от специфичните комплекти за проучването. Тя включва кутия с резервоар, бланка и листовка. Следвайте инструкциите от брошурата, вземете проба от фецес в контейнера и я донесете оптимално бързо за проучване. Важно е при оставяне в лабораторията да сте попълнили бланката от комплекта.

Кои са рисковите фактори за рак на дебелото черво?

Важно за попречване на болестта е да бъдем осведомени за рисковите фактори, да разпознаваме признаците и да правим постоянни скринингови проучвания след навършване на 50-годишна възраст. Превенцията на болестта зависи и от основаването на здравословни привички и метод на живот, включващи:
Ограничаване на приема на алкохол Спиране на тютюнопушенето Редовна физическа интензивност Поддържане на обикновено телесно тегло Намален банкет на червени меса, салами и наситени мазнини Съблюдаване на уравновесена диета, изобилстваща от пресни зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни и храни, богати на фибри, бобови растения, риба и зехтин
Повече информация за акцията можете да откриете на testvai.bg.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР