Важно обаче е да се изясни какво разбираме под съдебна

...
Важно обаче е да се изясни какво разбираме под съдебна
Коментари Харесай

Даниел Вълчев: Очаквам в новия парламент да има раздвижване по съдебната реформа

" Важно обаче е да се обясни какво разбираме под правосъдна промяна ", посочи деканът на Юридическия факултет на Софийския университет

" Много значимо е да се обясни какво разбираме под правосъдна промяна. За едни това е промяната на един магистрат с различен. За други - да се основат спомагателни репресивни органи, които вероятно да бъдат политически овладени. За трети - непрекъснато ожесточаване на наказателната принуда, а в целия свят се знае, че повишението на наказванията нормално не води до понижаване на престъпността. За мен всичко, което се прави в една обществена система, би трябвало да се персонализира.

Не би трябвало да приказваме за прокуратурата и за съда, а би трябвало да бъде ясно, че това е прокурор Иванов и арбитър Петрова. Крайно време е тази система да стане оптимално транспарантна - да има електронни призовавания, да има елементарен достъп до документите ".

Това сподели пред проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет, началник на плана " Юридически барометър ". И уточни огромния въпрос - за какво се интересуваме кой е основен прокурор.

" Този закон евентуално ще бъде признат. И това ще докара евентуално до куп сигнали за нарушавания, най-вероятно основният прокурор ще бъде отхвърлен, до момента в който тече следствие. С това ще бъде реализиран и един непряк резултат - че всеки идващ основен прокурор ще може да бъде подложен на същото, а в дълбочина системата няма да бъде пипната. Нека се направи нещо такова, само че наложително да върви и със съществени промени в наказателния развой.

Наказателният развой би трябвало да бъде изработен оптимално спортен развой - както в гражданския развой има просител и ответник, а съдът е съдия.Прокурорът е юристът на страната, сега изобщо не е по този начин. Като прокурор имате трагично по-различни и по-големи пълномощия от мен като бранител. Решавате, че имате данни за Иван Петров и ги давате на пресата, аз не мога да кажа нищо, не мога да разясня. Какво вършим, когато сме в противоположната догадка? Обществото знае или основателно подозира, че някой прави нещо непозволено, само че прокуратурата отхвърля да се самосезира ".

В предаването " Неделя 150 " проф. Вълчев добави, че в тази ситуация с незаконните мигранти фокусът е в неправилна посока - върху самите мигранти, а не върху каналджиите. Относно закона за придвижване по пътищата - по думите му е един от най-променяните, само че казусът е поради неспазване на разпоредбите за придвижване по пътищата.

" Трябва не толкоз да се ожесточи репресията, едвам няма доста случаи, в които да не бъдеш осъден. Не наказването да е страховито, а да не можеш да се измъкнеш от него... Губим цялата систематика на наказванията. Не може едно наказване поради осъществено по несъобразителност действие да е по-тежко от едно съзнателно закононарушение ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР