Важно е управляващите да стъпват на натрупаните знания, както и

...
Важно е управляващите да стъпват на натрупаните знания, както и
Коментари Харесай

Денков хвърли в ужас всички: Аз и голяма част от министрите подаваме оставки, ако се случи това

Важно е ръководещите да стъпват на насъбраните познания, както и да поставят специфични старания да провеждат екипи, които могат да обобщят знанията, с цел да се вземат управнически решения, основани на научното знание и развиването на научните процеси. Това съобщи министър-председателят Николай Денков, който бе посетител на откриването на първата годишна конференция на Съвета за стопански разбори в Аулата на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.
„ През последните десетки години освен светът, в който живеем, става все по комплициран, само че той се трансформира все по-бързо. Колегите от околните до мен научни области оприличават тези промени на един обществен гърмеж, който, в случай че не бъде ръководен, може да докара до загуба на надзор върху публичните процеси “, уточни Николай Денков.
Премиерът благодари за напъните на българските учени от България и чужбина, взели присъединяване в работата на Съвета.
„ Няма значение кой е министър председател или съответен министър, за всички нас това би трябвало да бъде стандарт. Докато нашият екип ръководи България, вие ще бъдете почитан от нас сътрудник. Надявам се да работим дружно години напред “, уточни още Денков.
„ Това което и политиците и публицистите знаят е, че има два метода да се вземат управнически решения. Единият е през лобизъм – когато идват познати и по разнообразни способи съумяват да убедят ръководещите да вземат решения в интерес на едни или други групи хора “, сподели Денков.
„ Това, което може да се каже, че доста постоянно дефинира решенията в България и това е една от заболяванията, които имаме при ръководство на нашата стопанска система “, добави той.
„ Самият факт, че Румъния, Гърция, балтийските страни в доста връзки дръпнаха напред, както споделяме, в тяхната стопанска система и в цялостното им развиване демонстрира, че този вид взимане на решение има своите негативи и в България би трябвало да го преодолеем “, съобщи министър председателят.
„ Единственият положителен метод да се преодолее този метод за взимане на решения е да се стъпи на ясни разбори къде са проблемите – те се базират на научни подходи и решенията да се вземат по този начин, че средствата да се употребяват допустимо най-ефективно “, добави той.
Съветът за стопански разбори има съвещателни функционалности и подкрепя органите на държавна власт при вземането на стратегически и дълготрайни стопански решения. В състава му са включени икономисти от академичната общественост от влиятелни университети и интернационалните институции. Неговата цел е да концентрира вниманието върху значими за социално-икономическото развиване на страната проблеми и да изготвя самостоятелни разбори по обособени въпроси по отношение на положението на българската стопанска система, провокациите пред нея и вероятните политики за решаването им.
Денков акцентира, че все още работата в Министерски съвет върви градивно и умерено и всевъзможен тип съглашение за ръководството е в ръцете на двете водещи обединения ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Той обясни, че е подготвен да се включи в диалозите сред двете партии, само че те първо би трябвало да разработят механизъм, който да осъществя законодателната и управническата стратегия.
Министър-председателят увери също по този начин, че ГЕРБ взе участие при подбора на министри и зам.-министри.
„ Твърденията, че единствено ПП-ДБ вземат решения не са правилни. Всички назначения са въз основата на диалози и консенсус. Твърдението, че ГЕРБ нямат зам.-министри е меко казано пресилено “, разясни министър председателят.
„ Разбира се, аз ще се включа в диалозите сред парламентарните групи. Очаквам в най-скоро време да има среща, само че механизма, за който става дума в декларацията на ПП-ДБ допуска управленията на парламентарните групи да изработят механизъм, който да осъществя както законодателната стратегия, по този начин и координацията сред законодателната и управническата стратегия “, съобщи той.
„ Ако процесите не вървят, аз ще си подам оставката, както и огромна част от министрите, които влязоха в този Министерски съвет, с цел да си свършат работата “, съобщи министър председателят.
Денков сподели, че е оптимист за това, че двете водещи парламентарни групи ще намерят метод да се схванат между тях.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР