Важно е да включим много пресни плодове и зеленчуци в

...
Важно е да включим много пресни плодове и зеленчуци в
Коментари Харесай

Колко точно плодове и зеленчуци да ядем

Важно е да включим доста пресни плодове и зеленчуци в диетата си, само че какво тъкмо количество би трябвало да консумираме? Проучване дава отговор навръх този въпрос – какъв брой от тях би трябвало да сложим в чинията си всеки ден, с цел да имаме по-дълъг живот и да сме по-здрави.

Изследването е поверено на докторът по медицина Дон Д. Уанг. Той и екипът му проучват хранителни данни от над 2 милиона участника от разнообразни изследвания, следени в продължение на 30 години. Те се концентрират върху рекомендацията на Американската асоциация по сърдечни болести, която предлага приема на от четири до пет порции зеленчуци и плодове и изгодите от това количество за здравето ни. След сортирането на информацията учените откриват, че пет порции зеленчуци и плодове всекидневно са свързани с минимален смъртен риск.

Авторите на проучването прецизират, че хората, които са консумирали по пет порции плодове и зеленчуци дневно имат с 13% по-нисък риск за гибел по каквито и да е аргументи, с 12% по-малко са застрашени от гибел от болести в сърдечно-съдовата област, като сърдечни болести и даже инсулт, с 10% са предразположени към от гибел от ракови болести и с цели 35% по-малко рискови към гибел от респираторни болести, каквато е хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) от тези, които приемали по две порции.

Тази концепция за „ пет дневно “ е разграничена на две дневни порции плодове и три порции зеленчуци.

А какъв в действителност е размерът на порциите на банкет плодове и зеленчуци. Осреднено една порция се предлага да бъде към 120-170 грама. Това обаче може да варира според от храната. Например, суровите плодове и зеленчуци нормално са една чаша на порция. Но пък листните зеленчуци, които губят размера си, до момента в който ги приготвяте, са към три чаши за порция.

Уанг дава още обяснения за типа на плодовете и зеленчуците: „ Установихме, че не всички плодове и зеленчуци са в интерес на нашето здраве в идентична степен. Нишестените зеленчуци и плодове не демонстрират същите преимущества за дългоденствие като листни зеленчуци, цитрусови плодове, плодове и зеленчуци без скорбяла, като моркови. ”

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР