Важно е да уточним, че статията няма медицински характер, а

...
Важно е да уточним, че статията няма медицински характер, а
Коментари Харесай

Алергиите и хранителната непоносимост при бебетата и малките деца

Важно е да уточним, че публикацията няма медицински темперамент, а научноопулярен. Тя никога не изключва нуждата да се консултирате със експерт, в случай че детето ви прояви признаци на алергия.

Хранителните алергии и непоносимости при децата могат да бъдат доста стресиращи за родителите. Неслучайно зареждането на бебетата се реализира посредством следването на избрани стъпки и последователното включване на разнообразни храни. Ако детето ви има алергия или назадничавост към някоя храна, е безусловно наложително да уведомите детската градина или учебното заведение, което посещава. Също по този начин е добре да се консултирате с диетолог, който да помогне да се изготви подобаващ хранителен режим.

Хранителни алергии

Хранителните алергии са постоянно в резултат на отслабен имунитет. Най-честите алергени са: фъстъци и други ядки; яйца,; мляко; риба; сусам; жито; соя. Затова някои от тях са неразрешени до 2-годишна възраст. Ако да вземем за пример детето страда от екзема, имунната му система е отслабена. Това значи, че през първата и втората година от живота си е мощно предразположено към алергия, когато опита за първи път дадена храна. Най-тежката алергична реакция се назовава анафилаксия - нормално се демонстрира с редица признаци, в това число сърбящ обрив, отичане в гърлото, затруднено дишане, ниско кръвно налягане. Сред най-често срещаните аргументи са ухапвания от инсекти, приемането на избрани храни и лекарства. Изисква незабавна здравна интервенция, защото може да докара до изпадане в потрес и даже гибел. Предпазните ограничения включват цялостното отбягване на рисковите храни.

Хранителна нетърпимост

Хранителната нетърпимост или назадничавост, за разлика от хранителната алергия, е не алергична реакция към избрана хранителна съставна част. Проявяват се към съдържащите се в другите храни консерванти, оцветители, ароматизанти, овкусители и прочие подобрители, т. нар „ Е ”-та. Най-честите признаци са мощен сърбеж, кашлица или обрив, само че могат да провокират и по-тежки кожни прояви или астма.

За разлика от алергичната реакция, хранителната нетърпимост не е животозастрашаващо положение. При най-малките признаците най-често са: нервност, хиперактивност, проблеми със съня, стомашно неразположение, намалено въодушевление, кожни сърбежи, запушен нос.

Профилактиката и лекуването на хранителната нетърпимост се разграничават от тези при питателните алергии. При случаите на хранителна нетърпимост са неуместни и несъответствуващи алергичните кожни проби, тъй като реакциите са провокирани от неимунни процеси. Доказването на хранителна нетърпимост към дадена храна се дефинира единствено с кръвен тест.

Как да се оправим с хранителната нетърпимост

Няма „ вярна ” диета за децата с хранителна нетърпимост. Установите ли един път източника на казуса, е значимо да преустановите ежедневния банкет на тази храна. Но за разлика от ситуацията с алергичните реакции, тук не е наложително тези храни да се заобикалят изцяло и вечно.  

Често оправянето с казуса може да бъде доста елементарно – да вземем за пример да спрете на детето си сока от избран плод, който се продава в магазина, само че не и самия плод. Всичко зависи от степента на сензитивност на организма.

Някои храни като млякото, соята, житните или пшеничните култури провокират както алергии, по този начин и нетърпимост у дребните деца. Затова най-важното е да установите за какъв вид реакция става въпрос. За задачата е целесъобразно да се консултирате със експерт и да извършите нужните проучвания.

Цветелина Велчева по материали от healthykids.nsw

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР